Loading...

Wehrmacht - Biermächt

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 07-03-2021

Tracklist

01. You Broke My Heart (So I Broke Your Face)
02. Gore Flix
03. The Beer Is Here! - Drink Beer Be Free
04. The Wehrmacht
05. Everb - E....! - Micro-E!
06. Munchies
07. Night Of Pain (Part I)
08. Balance Of Opinion
09. Suck My Dick
10. Drink Jack
11. Radical Dissection
12. Beermacht
13. Outro

Alcohol infused crossover thrash

Wehrmacht was een van die bands die in de jaren '80 snelle (thrash/speed) metal mixte met hardcore; crossover inderdaad. Mensen die die periode hebben meebeleefd - net als ikzelf - weten daarmee al meteen precies wat voor muziek ze kunnen verwachten. Wehrmacht kende in eerste instantie een vrij kort bestaan van 1985 tot 1991, waarin naast een hele zwik demo's twee albums werden uitgebracht. Shark Attack verscheen in 1987, Biermächt in 1989, en daar ga ik het nu even over hebben.

Ik schreef in mijn stukje over het eerste album al, dat de rommeligheid van dat album op de opvolger al een stuk minder aanwezig was. Om er maar een cliché tegen aan te gooien: op Biermächt klonk de band al een stuk meer volwassen ten opzichte van het debuut (dat qua geluid bijna ten onder ging aan een overdosis galm). Wat daarbij hielp was de heldere productie, objectief gezien een serieuze verbetering, maar voor veel liefhebbers verdween daarmee de ongekunstelde charme en de typerende rauwheid van het genre. Wat onveranderd bleef was de muzikale insteek van snelle thrash gemixt met opzwepende hardcore.

Op Biermächt klinkt het drumwerk wat compacter, en komt het gitaargeluid een stuk beter uit de verf. De thrash-riffs zijn daardoor wat beter te behappen. Niet dat de muzikanten nou opeens zo veel beter zijn geworden, maar de verschillende elementen worden simpelweg beter uitgelicht. Ik vind nog steeds dat de oorspronkelijke atmosfeer behouden blijft, en ben geen voorstander van een inferieure productie om authenticiteit uit te dragen.

Wat ook gebleven is zijn de grappige liedjes; wat mij betreft past humor (The Beer Is Here! - Drink Beer Be Free, Suck My Dick, Drink Jack) uitstekend bij dit muziekgenre. Veel van de nummers op Biermächt waren overblijfselen van de band's demo-periode, waaronder Night Of Pain, een sterk en puur thrash-nummer. Daar ligt toch de basis van deze band, getuige pakkende en directe thrashers als Radical Dissection en Balance Of Opinion. Lekkere niks aan de hand muziek, geschikt voor de betere crossover-party.

Ik vond de albums in die tijd echt heel leuk, maar deze muziek heeft de tand des tijds niet helemaal doorstaan wat mij betreft. Het overheersende gevoel is wat mij betreft wat oubollig. Wehrmacht is voor mij meer nostalgie, gebonden aan een specifieke periode, waar ik overigens heel veel plezier aan heb beleefd. Daar is dan ook helemaal niks mis mee.

Marco Zorich - Guitars

Shann Mortimer - Bass

Tito Matos - Vocals

John Duffy - Guitars

Brian Lehfeldt - Drums