Loading...

Wij - Dziwidło

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 21-09-2021

Tracklist

01. Żmij
02. Dziwidło
03. Czarny lew
04. Czerw
05. W Przymierzu z Diabłem [Venom cover]
06. Wielki martwy
07. Peperuda
08. Kat
09. Madame
10. Łapacz snów
11. Tyrania trupa

Wij (uitgesproken als 'veey') is de Poolse spelling van Viy, de titel van een bovennatuurlijk horrorverhaal van de Russische schrijver Nikolai Gogol. Het is ook het Poolse woord voor een duizendpotige, een diersoort die gedijt in duisternis en leeft van verval. Daarnaast is Wij een nachtelijk, zesbenig, driekoppig wezen dat uit de duistere kelders van Warschau kruipt om rauwe maar gespierde proto-rock / -metal te spelen met alleen gitaar, drums en vrouwelijke zang.

Hun minimalistische sound is doordrenkt met de roots van heavy rock en metal uit de jaren zeventig en vroege jaren tachtig, en behoudt toch een moderne zwaarte, zelfs zonder basgitaar. Stel je de White Stripes voor als Jack White zijn blues had geleerd van Tony Iommi in plaats van Son House, met een jammerende vrouwelijke Viking-krijger die oude mysteries in het Pools zingt.

Hun debuutalbum Dziwidło bevat tien eigen composities plus een Poolstalige cover-versie van de Venom-klassieker In League With Satan - hier heet ie W Przymierzu z Diabłem. Dziwidło (uitgesproken als 'gee-vee-dwoh'), aan de andere kant, is een monsterlijke tropische plant, ook wel de lijkbloem genoemd, vanwege de rottende vlees-stank die het afgeeft tijdens de bloeiperiode. Al het bovenstaande verwijst naar het psychische universum waarin de band Wij woont: schimmig, morbide, af en toe mooi, potentieel giftig en vatbaar voor pijnlijke beten.

Ondanks verwijzingen naar een rauw verleden en de minimalistische aanpak laat de muziek van Wij een hedendaagse pakkendheid horen. De productie is eigentijds, open, waardoor de verschillende elementen goed naar voren komen. De elf nummers zijn compact, zitten eenvoudig in elkaar, en zouden prima mee te brullen zijn, mits je de Poolse taal machtig bent. Met name het gitaargeluid wordt wat dikker aangezet, voor meer volume in het totaalplaatje, waardoor het geheel nog eens extra ruig klinkt.

De heavy rock / metal van Wij is lekker stevig en raakt inderdaad behoorlijk aan de jaren '70. Links met Black Sabbath, Deep Purple, Motörhead en vroege heavy metalbands als Saxon, Judas Priest en Scorpions zijn zonder problemen aan te wijzen. In die hoek moet je de deze pure muziek zoeken. Wij heeft daarbuiten weinig eigens, of het zou de overwegend schreeuwerige dameszang moeten zijn. Deze muziek heeft voor mij wel iets van jeugdsentiment.

Maria - zang

Grzegorz - gitaar

Miko - drums