Loading...

Witches Hammer - Damnation Is My Salvation

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 23-05-2020

Tracklist

01. Across Azeroth
02. Solar Winds
03. Damnation Is My Salvation
04. Within the Halls
05. Frozen God
06. Witches Hammer
07. Deadly Mantis
08. Nine Pillars

Hoewel ze slechts een paar demo's en een EP uitbrachten tijdens de oorspronkelijke actieve periode van de band (1984-1990), neemt Witches Hammer een prominente plaats in binnen het pantheon van Canadese speed / thrash metal-meesters. De originele line-up bevatte gitarist Marco Banco, die net 15 jaar oud was toen de band zijn eerste demo opnam, zanger Rayy Crude, bassist Steve "Naïve" Withrow, en op drums, Rayy's broer, wijlen John Prizmic. De naam van Witches Hammer was misschien niet algemeen bekend tijdens het bestaan ​​van de band, maar ze waren een cruciaal onderdeel van de Vancouver extreme metal scene, met name door hun invloed op de leden van Blasphemy (Banco zou natuurlijk later gitaar spelen voor Blasphemy op het legendarische Fallen Angel of Doom album.)

In de vroege jaren 2000, werkte Nuclear War Now! samen met Banco om de demo's en de titelloze EP van Witches Hammer opnieuw uit te brengen, evenals de niet eerder uitgebrachte mini-LP die de band in 1988 opnam. Inderdaad, de relatie van het label met Witches Hammer is een van de langstlopende verenigingen die het heeft opgericht door de jaren heen. In 2018 besloten Banco en Crude dat het tijd was om de band nieuw leven in te blazen en een nieuwe line-up samen te stellen die in staat zou zijn om de zinderende, sinistere speed metal te leveren waar Witches Hammer bekend om stond. Hun optreden in datzelfde jaar tijdens de eerste aflevering van het Never Surrender festival in Berlijn overtrof alle verwachtingen, wat bewijst dat hun her-opkomst consistent was met de erfenis van de band zonder een steriele imitatie van hun eerdere catalogus te zijn.

De reacties op de recente live-optredens van Witches Hammer waren uniform positief en versterkte het voornemen van Banco en Crude om door te gaan. Het resultaat van deze inspanning is het verbazingwekkende Damnation Is My Salvation-album. Het geluid van de huidige band is een perfecte extrapolatie van de eerdere opnames. Witches Hammer levert dezelfde primitieve, kwaadaardige thrash, ietsjes meer zwartgeblakerd, mogelijk ook wat technischer, en weerspiegelt smaakvol de onvermijdelijke invloed van de muzikale ontwikkelingen in de tussenliggende jaren, waarbij een geluid wordt gecreëerd dat doet denken aan bands als Ares Kingdom en Destroyer 666.

Drie nummers op Damnation Is My Salvation zijn opnieuw opgenomen versies van klassieke nummers van eerdere releases: Frozen God, Deadly Mantis en het zelfgetitelde Witches Hammer verschenen allemaal oorspronkelijk op de demo's van de band, maar worden nu nieuw leven ingeblazen en krijgen een nieuwe bestemming. De andere nummers, allemaal nieuw geschreven en opgenomen, zijn geheel in diezelfde sfeer gehouden. Geregisseerd door Banco's virtuoze gitaarwerk, levert Witches Hammer een brandende razernij van smerige riffs, hectische baspartijen en meedogenloos drumwerk, perfect aangevuld met het snijdende, rasperige stemgeluid van Crude's dreigende zang.

Er zijn maar weinig bands die na decennia van inactiviteit opnieuw begonnen zijn, die zo'n krachtige toevoeging aan een toch al geweldige catalogus weten te produceren. Met dit album versterkt, en bouwt Witches Hammer verder aan z'n aanzienlijke nalatenschap.

Ray Prizmic - Vocals

Marco Banco - Guitars, Vocals

AJ Kovar - Bass

Stephen Shaw - Drums

Jesse James Jardine - Guitars, Vocals