Loading...

Wolves In The Throne Room - Primordial Arcana

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 05-09-2021

Tracklist

01. Mountain Magick
02. Spirit Of Lightning
03. Through Eternal Fields
04. Primal Chasm (Gift Of Fire)
05. Underworld Aurora
06. Masters Of Rain And Storm
07. Eostre
08. Skyclad Passage [bonus]

Als atmosferische black metal ooit zo perfect op een band van toepassing is geweest, dan moet dat wel Wolves In The Throne Room zijn. Jaja, natuurlijk hebben we atmosferisch en symfonisch binnen de black metal in meerdere geledingen, maar dit is toch echt atmosferisch en symfonisch van hoog niveau. En toch nog steeds black. Een iets te brede noemer voor een breed gewaaierd scala aan bands. Maar goed, hier over WITTR dus - zoals de band vaak liefkozend dan wel afgekort genoemd wordt, en ik type-technisch ook graag doe - met hun zevende studio-album Primordial Arcana.

Vanwege de verbondenheid met de natuurlijke omgeving van de band's oorsprong (het Cascade-gebergte evenwijdig aan de westkust van de Verenigde Staten) wordt WITTR ook wel geschaard onder de folk / pagan black metal, en daar valt wel wat voor te zeggen. De weidse, aardse thematiek - kijk de songtitels en -teksten er maar op na - drukken de band wel degelijk in die richting. Het is juist de atmosfeer in met name de langzamere (en ook meest sfeervolle) passages die mij zo aantrekt in deze muziek. Een episch, wat zeg ik, bombastisch nummer als Masters Of Rain And Storm steelt voor mij dan ook absoluut de show, jazeker, inclusief akoestisch ingetogen intermezzo.

Zonder mezelf er al te gemakkelijk van af te maken wil ik toch vooral constateren dat Primordial Arcana de lijn van voorganger Thrice Woven naadloos door trekt. Er wordt vaak gezegd dat WITTR geen 'echte' black metal (meer) maakt, en zonder daar dan precies de vinger op te kunnen leggen wil ik dat toch wel onderschrijven. Dit is bij uitstek muziek om je - op de juiste momenten - mee te laten voeren door de schilderachtige plaatjes die worden voorgeschoteld. Een atmosfeer die ik ken van (funeral) doom, of psychedelische rock, maar ook hier zeker van toepassing is. Spirit Of Lightning doet het wat dat betreft echt heel goed.

Nu lijkt het zo alsof WITTR slechts een enkel kunstje beheerst, maar dat is zeker niet het geval. Overvloedige synth-partijen trekken nog altijd volop de aandacht, maar zonder de zwartgeblakerde basis te verlaten worden steeds meer sfeer-elementen daarin - soms zelfs heel subtiel - geïntegreerd. De serieuze black metal erupties, voorzien van de teisterende screams van Nathan, gaan hand in hand met akoestisch gitaarspel, piano, percussie, cleane en fluisterzang, maar bijvoorbeeld ook een mij onbekend snaarinstrument in (het intro van) Underworld Aurora. Ik vind het knap hoe de band dit allemaal volkomen logisch klinkend voor elkaar weet te krijgen.

Net als Thrice Woven ben ik ook weer heel 'blij' (verkeerd woord in deze zwaarmoedige context, maar toch) met Primordial Arcana. Voor een band die ik een paar jaar geleden nog niet kende hebben de heren mij met deze twee albums volledig overtuigd. Ik vind dit echt heerlijke muziek!

Nathan Weaver - Vocals, Guitars

Aaron Weaver - Drums, Synths, Vocals

Kody Keyworth - Guitar, Vocals

Galen Baudhuin - Bass, Vocals