Loading...

Wreck-Defy - The World Enslaved

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 06-01-2022

Tracklist

01. Bring It All Down
02. Fashionably Offended
03. Obey
04. Crushing The Coward
05. Towing The Line
06. I'd Share Your Grave
07. Death By War
08. Moments Of Clarity
09. Form Of Release
10. Kill The Pain

De creatieve krachtpatser Matt Hanchuck is de drijvende kracht achter de Canadese thrash metal-machine Wreck-Defy. Sinds de band november vorig jaar het album Powers That Be heeft afgeleverd, heeft de doortastende gitarist niet stilgezeten, en nam een 4-track EP op (We Got You Covered) met covers van enkele Canadese rock-artiesten, met prominente zangers uit de metalscene Henning Basse (Metalium, Firewind), Stu Block (Iced Earth), Geoff Thorpe (Vicious Rumors) en David White (Heathen). Inmiddels heeft hij met Wreck-Defy al weer een nieuw album klaar: The World Enslaved.

Naast meesterbrein Matt Hanchuck en ex-Testament-bassist Greg Christian zijn er twee nieuwe muzikanten in de line-up. Buitengewone studiodrummer David Allen zorgt nu voor de kracht op de drums. Het vertrek van ex-Annihilator-zanger Aaron Randall is ruimschoots vervangen door Greg "Wags" Wagner (Archetype, Shatter Messiah). Met hem aan de microfoon is het geluid van Wreck-Defy nog flexibeler en wordt de brug naar power metal verder uitgebreid.

Vooral die laatste zin uit de begeleidende info maakt me bang, want dat was precies mijn bezwaar op de voorgaande albums van Wreck-Defy. De thrash metal van de band smaakte me in muzikaal opzicht prima, maar de veel te melodieuze refreintjes deden bij vlagen mijn maag omdraaien. Maar: daar lijkt hier geen sprake van. Okay, thrash en power metal wisselen elkaar hier met regelmaat af, maar dat gebeurt op een natuurlijke manier, zonder dat het ten koste gaat van de kracht of snelheid van de muziek. Ik heb het idee dat Wreck-Defy hiermee z'n definitieve vorm gevonden heeft. Dat hoop ik tenminste wel, want ik vind The World Enslaved toch echt een stuk interessanter vergeleken met de voorgangers.

Oerdegelijke thrash metal voorzien van grotendeels cleane power metal-vocalen (en soms wat schurende zang) is misschien wel de meest adequate omschrijving voor deze muziek. Nummers als Crushing The Coward, I'd Share Your Grave, Moments Of Clarity of Form Of Release had ik op voorgaande albums niet kunnen verwachten. Sowieso zijn de composities hier bovengemiddeld lang (geen enkele onder de vijf minuten, en drie rond de zeven) zonder de kans te krijgen om te vervelen. Wreck-Defy overtuigt op The World Enslaved tien keer, en dat is al knap op zich. Een album zonder echte dieptepunten, kom daar tegenwoordig nog maar eens om. Met het flitsende Kill The Pain als afsluiter is er deze keer ook echt sprake van een spetterend slotakkoord; hiermee blijf je hongerig achter en wil je meer!

Dat er zo af en toe eens gespiekt is bij bekende vakbroeders (Heathen, Annihilator, Megadeth) stoort me geenszins. Het geeft een aardig referentiekader waar je de metal van deze Canadezen kunt plaatsen. Afwisseling is troef, niet geheel onbelangrijk binnen een genre dat bekend staat om de platgetreden paden. Van de drie albums die ik van deze band ken (ik ben nog niet in de gelegenheid geweest om het debuut Fragments Of Anger te beluisteren) is deze laatste zonder twijfel mijn favoriet!

Matt Hanchuck - Guitars

Greg Wagner - Vocals

Dave O'Neal - Drums

Greg Christian - Bass