Loading...

Ævangelist - De Masticatione Mortuorum in Tumulis

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 20-02-2014

Tracklist

01. Anno Mortii - Gnostic Transcendental Heresy
02. Pendulum
03. Death Illumination
04. Funeral Monolith
05. Hierophant Disposal Facility
06. The Longevity of Second Death
07. Helix Covenant
08. Blood & Darkness
09. Crematorium Angelicum

Zelden heb ik zo'n wanhopig, desolaat, depressief, allesoverheersend ellendig klinkende bak herrie gehoord als dit album De Masticatione Mortuorum In Tumulis van het Amerikaanse Ævangelist. Zo, dat is er uit; en voor de duidelijkheid: dit is een zeer positief bedoelde kwalificatie. Want dit is je meest pure waanzin, wanhoop en krankzinnigheid, verpakt in heerlijk depressieve muziek.

Dit Ævangelist is een Amerikaans duo dat onder deze naam actief is sinds 2010. In oktober 2012 verscheen dit debuutalbum met de welluidende naam De Masticatione Mortuorum In Tumulis als CD via I, Voidhanger Records. Een deze dagen doet Blood Harvest het nog eens even dunnetjes over met een release op vinyl, als dubbel-LP. Vandaar alsnog even wat aandacht voor dit verrukkelijke (wan)product.

De gangbare omschrijving die voor deze muziek gebruikt wordt, ook door band en label(s), is een donkere mix van ultieme death en black metal. Maar deze muziek is zoveel meer dan dat. Er zit sowieso ook een flinke portie doom in, hoe kan het ook anders met deze intenties. Daarnaast zitten er ook wel elementen in van noise (vooral in het instrumentale Hierophant Disposal Facility), ambiente invloeden en iets van nihilistische muzikale uitingen. Nou ja, wat ik er zelf van vind staat eigenlijk al precies in de eerste zin. Om dat nog wat verder uit te diepen gebruik ik graag een vrij vertaald stuk van de bijgeleverde info van het label, omdat ik me daar prima in kan vinden en aansluit bij mijn gevoel bij dit album:

Er spookt een verontrustende en totaal hallucinerende sfeer rond op deze muziek, zintuigprikkelend en werkend op het onderbewustzijn op een subliminale, occulte manier. Ævangelist predikt chaos, duisternis, en alles dat maar zo rot mogelijk kan klinken om talloze gekwelde zielen mee te voeden. In deze donkere openbaring zul je niks vinden wat je als prettig zou kunnen ervaren: geen melodieën, geen fraaie hooks, geen franje. Gewoon lelijkheid en uiterste wanhoop: de gekwelde kreten van diegenen die al de misselijkmakende, ondraaglijke stank van de dood tijdens het wachten voor het verschrikkelijke vacuüm van het niet-bestaan​​, dat buiten ligt, opsnoven ...

Amen. Daar wilde ik het voor dit moment bij laten. Op 29 november vorig jaar verscheen overigens de opvolger van dit debuutalbum, Omen Ex Simulacra, misschien dat ik daar binnenkort ook nog even op terugkom. Daarnaast zijn er ook nog twee EP's en een split (met Esoterica), de liefhebber kan vooruit.

Reuben Christopher Jordan "Matron Thorn" - all instruments & noise

"Ascaris" Carter - vocals