Loading...

Hevisaurus - Hirmuliskojen Yö

Gepost in Reviews door Linda Heeringa op 06-10-2010

Tracklist

1. Alkumarssi
2. Saurusarmeija
3. Hirmuliskojen Yö
4. Supersankari
5. Ruosteinen Robotti
6. Hevipitsaa
7. Mummon Mopo
8. Justus Kummitus
9. Takapiha
10. Eläintarhan Yövahti
11. Hikka
12. Tukkahumppaa
13. Muffi Puffin Oppitunti
14. Velho
15. Kiire

Hevisaurus kon nog een redelijk normale Finse band zijn, als er geen geluiden van koeien, heksen, scheetjes, piraten en belletjes tussen hun nummers zat. En als hun nummers niet gingen over robots, moerasmonsters, huiswerk, oma’s op bromfietsjes en de hik! Laten we deze review met een knipoog dan ook maar met een flinke korrel zout nemen.

Kindermetal is iets wat we ook alleen maar in Finland tegen zullen komen, het is aldaar een genre op zich. Dit als dinosaurussen verklede vijftal maakt liedjes die speciaal voor kinderen zijn, maar ook bij de volwassenen aardig in de smaak vallen. Vooral de volwassenen die geen Fins spreken en totaal niets van de songteksten verstaan. Hun eerste album Jurahevin Kuninkaat (Koningen uit het Stenen tijdperk) viel aardig in de smaak bij de meeste liefhebbers van Finse metal, aangezien Hevisaurus bestaat uit bandleden uit volledig normale metalbands, zoals Thunderstone, Sonata Arctica, Kiuas en Stratovarius.

Het eerste album werd gekenmerkt door zeer lichtvoetig keyboard gebruik gecombineerd met stoer gitaarwerk. Album nummer twee, Hirmuliskojen Yö (Nacht van de Dinosaurus), legt meer de nadruk op de wat meer volwassen metal. De springerige en vrolijke deuntjes zijn vervangen voor nog meer stoer gitaarwerk, gecombineerd met een flinke dosis humor qua zowel muziek als tekst. We merken nog wel duidelijk dat we met kindermuziek te maken hebben. Zo horen we bij het nummer Muffi Puffin Oppitunti het ABC voorbij komen, bij Elaintarhan Yovahti lijkt het alsof we in een dierentuin zijn aanbeland, en ook bij Hikka horen we geluiden die je niet zo gauw bij volwassen bands zouden tegenkomen.

Ik vraag me af of de Finse kindertjes dit soort ruig werk wel aankunnen, maar in de eerste videoclip van dit album; Saurusarmeija, word deze vraag beantwoord. Want overal in de clip zien we kinderen van een jaartje of 7, 8.. die volledig uit hun dak gaan, de band helpen met hun haar borstelen, de tourbus besturen en voor bodyguard spelen. Ja, deze kinderen zijn niets minder dan ware headbangers in mini formaat. En de muziek vraagt er ook om! Voor mij een dik compliment aan de Finse kindermuziek en ook zeker aan de kinderen zelf. Hier in Nederland kunnen ze er nog een voorbeeld aan nemen!

Herra Hevisaurus - Vocals

Milli Pilli - Keyboards

Riffi Raffi - Guitar

Muffi Puffi - Bass

Komppi Momppi - Drums