Loading...

Thaurorod - Upon Haunted Battlefields

Gepost in Reviews door Linda Heeringa op 12-10-2010

Tracklist

1. Warrior's Heart
2. Cursed In The Past
3. Shadows And Rain
4. Morning Lake
5. Scion Of Stars
6. Guide For The Blind
7. Upon Haunted Battlefields
8. Tales Of The End
9. Black Waters (Prologue)
10. Into The Realms Of Hidden Me
11. Elämän Tuli (Bonus Track)

Thaurorod, een band uit Finland die mij nog helemaal niet bekend is, maar het vermoeden wat ik kreeg van de coverart van dit album werd bevestigd: ja we hebben hier een typische powermetal band voor ons! Ik maak me klaar voor verhalen over bloederige veldslagen, epische heldendaden en nobele strijders met een handvol draken erbij. Aangezien ik niet gauw in de tekst duik ga ik er maar vanuit dat dit inderdaad het geval is, en focus me op de muziek. Upon Haunted Battlefields is na drie eeder uitgebrachte demo's het full length debuut van deze stoere Finnen.

Bij mij komt het ten eerste een beetje Dragonforce-achtig over. Door het hele album door horen we supersnelle speedmetal, kortom een drummer die van geen ophouden weet en gitaarwerk afkomstig van de snelste vingers die de metalwereld kent. Toch word ik blij verrast dat dit album nog heel wat enorm epische momenten kent. Hier en daar word de rem er eventjes op gezet om plaats te maken voor rustige stukken waar ik het fantasy sfeertje heerlijk kan proeven. Niet iets waar ik altijd voor in de stemming ben maar toch is het op zijn tijd toch best lekker om te horen. De metal die normaal gesproken mijn oren in dendert gaan over het leven van vandaag. Dan is het toch lekker om weg te kunnen gaan naar werelden waar draken, ridders in glimmend harnas en bloederige humor nog bestaan. Iets wat veel mensen tegenwoordig vergeten, het feit dat er nog andere werelden bestaan behalve deze. En ja als dat via metal kan, altijd goed, toch?

Naarmate het album vordert blijkt de speedmetal steeds meer plaats te maken voor het wat meer voorkomende tempo van hedendaagse powermetal. Van rustig valt nog lang niet te spreken maar gelukkig krijg ik hier – in tegenstelling tot andere speedmetal bands – niet meteen ADHD verschijnselen van. Het heeft hier en daar zowaar een zeer relaxed toontje. In het begin van het album horen we dat zeker bij de nummers Shadows and Rain en Morning Lake. Zelfs ik, niet bepaald liefhebber van deze typische powermetal, kan dit aanraden. Thaurorod is wat dat betreft een prima opstap naar het genre voor mensen die meer van de melodic kant afkomen. De zang en de supersonisch snelle drum is eerst wat wennen maar uiteindelijk vind ik het best erg lekker klinken allemaal. Weer een ding om te onthouden; beoordeel nooit een cd louter en alleen op de cover!

Aan het einde van het album wacht voor mij nog een zeer aangename verrassing; een lekker nummer volledig gezongen in de voor mij – en nog talloze andere fans van de Finse metal – mooiste taal die er is. Elaman Tuli is een mooie knipoog naar het land van herkomst van deze band. Iets wat voor mij vaker mag voorkomen!

Markku Kuikka - Vocals

Emil Pohjalainen - Guitar

Lasse Nyman - Guitar

Pasi Tanskanen - Bass

Emmi Taipale - Keyboards

Joonas Pykälä-aho - Drums