Loading...

Triptykon - Shatter EP

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 19-10-2010

Tracklist

01. Shatter
02. I Am The Twilight
03. Crucifixus
04. Circle Of The Tyrants [Celtic Frost cover] [live]
05. Dethroned Emperor [Celtic Frost cover] [live]

Nog altijd kan ik geen genoeg krijgen van Tom G. Warrior's CD Eparistera Daimones onder de noemer Triptykon. Voor meer info over die band en zijn meesterwerk verwijs ik naar de desbetreffende recensie. Blijkbaar zijn er van die opnamen nog wat restanten overgebleven, die zijn dan nu samen met wat live opnamen uitgebracht onder de naam Shatter. Deze EP bevat vijf titels met een totale speelduur van een klein half uurtje. Beschouw dit schrijfsel maar niet als een review van de muziek als zodanig, dat gaat weinig toevoegen aan mijn eerder geschreven review van Triptykon. Zie het maar als mededeling dat dit schijfje op het punt van verschijnen staat (25 oktober als het goed is). En als liefhebber wilde ik dat toch niet onopgemerkt voorbij laten gaan, bovendien is van het titelnummer Shatter nu ook de clip uitgekomen.

Dit titelnummer (met vrouwenzang) en nummer twee I Am The Twilight waren oorspronkelijk bedoeld voor Eparistera Daimones, maar hebben wegens ruimtegebrek die cd niet gehaald. Beiden zouden er zeker niet op misstaan hebben en liggen in hetzelfde straatje: zware, duistere muziek met de kenmerkende dreigende vocalen van meneer Warrior zelf. Ook qua sfeer en productie sluiten deze twee nummers naadloos aan op de cd. De derde track Crucifixus stamt weliswaar van dezelfde opnamesessies, maar is toch een beetje een vreemde eend in de bijt. Het betreft hier een redelijk experimenteel aandoend soundscape-achtig nummer. Als song op zich behoorlijk apart te noemen, maar waarschijnlijk had het als onderdeel van de complete cd wel gepast.

Als laatste vinden we dan nog twee live nummers, opgenomen eerder dit jaar tijdens het Roadburn Festival. Leuk dat er op deze manier ook nog een Nederlands tintje aan deze plaat zit. Het betreft twee semi-covers, want Celtic Frost nummers, en wel Circle Of The Tyrants en Dethroned Emperor. De uitvoeringen in de gedaante van Triptykon klinken een stuk zwaarder dan dat ze origineel waren, met name Dethroned Emperor komt wel erg lomp en heavy uit de hoek. Tom Warrior geeft daarmee aan dat het hier en nu ook echt een andere band betreft. Zoals al eerder geconstateerd is: Triptykon gaat duidelijk verder (letterlijk en figuurlijk) waar Celtic Frost ooit ophield, deze twee Celtic Frost “covers” laten dat op ondubbelzinnige wijze blijken.

Tom G. Warrior - Vocals, Guitars, Programming

V Santura - Guitars

Norman Lonhard - Drums, Percussion

Vanja Slajh - Bass