Loading...

Theatres des Vampires - Moonlight Waltz

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 03-12-2010

Tracklist

1. Keeper of Secrets
2. Carmilla
3. Moonlight Waltz
4. Fly Away
5. Sangue
6. Figlio Della Luna
7. An Illusion
8. Black Madonna
9. Le Grand Guignol
10. Obsession
11. The Secret Gates of Hades
12. Medousa

Al vrijwel vanaf de oprichting in 1994 hebben de Italiaanse (tegenwoordig gothic) metallers van Theatres Des Vampires het nodige aan kritiek te verduren gekregen. Is het niet vanwege de muzikale wispelturigheid, dan wel vanwege de twijfelachtige verschijning en het gedrag van de band, en dan met name zangeres Sonya Scarlet. Het vampierenthema dat de band al vanaf het begin heeft omarmd wordt door haar bij vlagen wel erg serieus genomen, met als gevolg dat haar bloed regelmatig behoorlijk letterlijk vloeit, bij voorkeur in het openbaar. Een wel hele extreme vorm van interactie met je publiek als je het mij vraagt. Ook aan haar mentale gesteldheid in het algemeen wordt nog al eens getwijfeld, de rest van de band uit regelmatig de bezorgdheid over Sonya's toestand. Het klinkt mij dan ook niet vreemd in de oren dat zij erg goed schijnt te weten hoe bepaalde klinieken voor geesteszieken er van binnen uitzien. De band begon oorspronkelijk als melodieuze black metalband, maar met het verstrijken van de jaren en het wisselen van bandleden is de stijl steeds meer opgeschoven richting gothic rock/metal. Er zit dan ook geen enkele van de originele leden/oprichters meer in de band. Zeker sinds Sonya als enige nog de leadvocalen verzorgt is het geluid van Theatres Des Vampires aardig wat toegankelijker geworden.

282348

Moonlight Waltz is inmiddels, verzamelaars en EP's buiten beschouwing gelaten, de negende cd van dit gezelschap. Enige ervaring is de band dus niet te ontzeggen, zou je denken. Maar wat is dat waard wanneer je per cd een andere muzikale koers inzet. Nou ken ik lang niet al het voorgaande werk van deze vampieren, maar die koers lijkt momenteel redelijk stabiel. De meest extreme metal invloeden zijn tegenwoordig helemaal uit de muziek verdwenen. De band richt zich in 2010 volledig op de heersende female fronted metal richting, compleet met de gothic aankleding en mainstream geluid. Daar wou ik het verder qua thematiek en verschijning bij laten, nu over naar de muziek.

Keeper of Secrets is een lekkere vlotte cd opener, een swingend uptempo nummer dat lekker wegluistert. Door het tempo en het aanwezige gitaarwerk vind ik dit prima te behappen. Wat wel meteen opvalt is de wat ik zou willen noemen aanstellerige manier van zingen van Sonya. Het lijkt soms wel erg kreunerig en hijgerig. Dit nummer wordt dan ook nog behoorlijk gered door de mannelijke achtergrondvocalen (onder anderen een gastbijdrage van Snowy Shaw). Wanneer in de volgende tracks het tempo wat lager ligt en de zangeres echt alle ruimte krijgt vind ik het niveau dan ook enigszins dalen. Bij de echt langzame, ballad-achtige tracks, schuift het geluid van de band helemaal op naar poppy muziek, zonder enige metalinvloeden. In deze tracks (bijvoorbeeld het titelnummer) zijn de hoofdrollen voor zang en toetsen en lijkt er nauwelijks een rol weggelegd voor enig gitaarwerk. Uptempo tracks als Carmilla en Le Grand Guignol zijn daarentegen al weer wat beter te behappen. Laatstgenoemd nummer krijgt trouwens behalve door het gitaarwerk ook nog een aardige oppepper door de wat grovere vocale bijdrage van landgenote Cadaveria.

Speciale vermelding verdient ook nog de traditionele cover, waar Theatres Des Vampires al cd's lang een gewoonte van maakt. Het van oorsprong Spaanstalige zigeunersprookje Hijo de la Luna waarmee Mecano in 1990 een wereldhit scoorde, wordt hier verbasterd tot Figlio Della Luna. Van dit mooie luisterliedje is een gothisch aandoend monster gemaakt, alle subtiliteit uit het origineel is verdwenen en vervangen door een pathetisch klinkend, zeurende klaagzang. Al met al lijkt het er dus op dat Sonya Scarlet een zwaar stempel drukt op Theatres Des Vampires, en dan helaas vaak niet in positieve zin. Toch wil ik wel benadrukken dat Moonlight Waltz in muzikaal opzicht geen slechte cd is. Er wordt goed gemusiceerd, er staan een paar hele leuke tracks op en de produktie voldoet volledig aan de eisen van deze tijd. Liefhebbers van het melodieuze/gothic metal genre kunnen het met een gerust hart eens uitproberen.

Sonya Scarlet - Vocals

Stephan Benfante - Guitars

Fabian Varesi - Keyboards, Backing Vocals

Zimon Lijoi - Bass

Gabriel Valerio - Drums