Loading...

When All Life Ends - The Eye Devours

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 22-01-2011

Tracklist

1 - Premonition
2 - The Hunger
3 - Impaled by a bastard
4 - Fallen One
5 - Setting in
6 - Expect
7 - The Unexpected
8 - Re-New-All
9 - Another Life Fades
10 - Our existence
11 - Truly found hidden truth
12 - Helldorado

When All Life Ends is een moderne metalband uit Rotterdam, aldaar opgericht in 2005. Na twee EP's (in 2006 en 2007) en heel veel en vooral energiek optreden vindt de band het tijd om een echte full length uit te brengen. Na wat strubbelingen in de bezetting wordt vanaf 2008 tijd gemaakt om deze cd te schrijven. Eind 2009 wordt ie dan opgenomen en weer een jaar later mag The Eye Devours dan eindelijk aan de buitenwereld tentoongespreid worden. Met twaalf nummers en een speelduur van bijna 40 minuten mag dit (in tegenstelling tot Reign of Ruin, door de band zelf beschouwd als debuut-cd) wel een volwaardige cd genoemd worden.

Ik heb de indruk dat When All Life Ends er heel goed in is geslaagd om alle energie van het podium mee te nemen in de studio. Dat is het eerste dat me opvalt: de muziek knalt echt enorm. Woede, agressie, kortom emotie spat in alle hevigheid van het schijfje, of zo je wil uit je speakers. De hardcore attitude hoor en voel je hier zeker in terug. Het andere aspect in de basis van de muziek vinden we terug in de gebruikte death metal riffs, deze zorgen er voor dat de muziek wat aan variatie wint. Bij eerste beluistering denk ik toch meteen aan van-dik-hout-zaagt-men-planken-core. Dat blijkt bij nader inzien wel mee te vallen, mede doordat de band probeert een wat melodieuzer aspect in hun liedjes te verpakken. Minpuntje vind ik dat de vocalen hier niet helemaal in meedoen, die hadden wat mij betreft wel iets minder eentonig gemogen. De diepe grunt bevalt me beter dan het verplichte boze deathcore geschreeuw, maar juist die laatste overheerst helaas.

Zelf vindt de band dat zij al wel een stap verder zijn dan obligaat knip-en plakwerk, en worden er allerlei ingewikkeld klinkende termen bijgehaald om te omschrijven hoe interessant deze hun muziek wel niet maken. Nu heb ik zelf dus geen idee van maatverschuivingen en rake dissonanten. Wat ik echter wel hoor is dat When All Life Ends er prima in is geslaagd om rake, compacte nummers te schrijven en uit te voeren. Broodnodige rustpuntjes als een intro of het fraaie Expect zorgen er voor dat de cd niet in een beukend tempo aan je voorbij raast. Want dat gevaar ligt mijns inziens nog wel een beetje op de loer: dat de opgefokte energie de liedjes gaat overheersen. Enige (al dan niet subtiele) variatie in de vorm van melodieuzer riffwerk of in de vocalen kunnen wat dat betreft al wonderen doen. Het hoeft niet allemaal even boos, dat moet de band goed in de gaten blijven houden. Het geloof in eigen kunnen is hoe dan ook volop aanwezig en met The Eye Devours heeft de band een product in de bagage waar ze zeker mee verder kunnen.

Gijs van de Kerkhof - drums

Robbert Boer - guitar

Bart van Beek - vocals

Bryan Klooster - guitar

Haico van Oosten – bass guitar