Loading...

Saille - Irreversible Decay

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 12-02-2011

Tracklist

1. Nomen (1:52)
2. Passages of the Nemesis (7:21)
3. Overdose of Gray (5:43)
4. Plaigh Allais (4:56)
5. The Orion Prophecy (4:15)
6. Revelations (2:57)
7. Maere (5:36)
8. Tephra (6:21)
9. Tremendous (4:25)

Saille is opgericht in mei 2008 door toetsenist Dries Gaerdelen, komt uit België en maakt symfonische black metal. Dries begon in eerste instantie voor zichzelf muziek te schrijven waar hij zelf naar zou willen luisteren. Vervolgens verzamelde hij toch wat bevriende muzikanten plus een tekstschrijver om zich heen om de muziek ook daadwerkelijk te kunnen uitvoeren. Eind 2009 werd begonnen met het opnemen van muziek voor hetgeen uiteindelijk de debuutplaat Irreversable Decay zal gaan worden. Deze was eind 2010 gereed en zal op 4 maart via Aural Music uitgebracht worden. Hoewel oorspronkelijk bedoeld als studioproject, de deelnemende muzikanten zitten immers allemaal ook in andere bands, is Saille inmiddels uitgegroeid tot een echte band. Een stabiele live line-up is samengesteld en Saille wil dan ook met Irreversable Decay in de bagage de Europese podia gaan bestormen.

Een vergelijking die me te binnen schiet na eerste beluistering is die van het Nederlandse Carach Angren. De muzikale benadering van beide bands is dan ook behoorlijk overeenkomstig. Black metal met een symfonische inslag, belangrijke rollen voor variatie en melodie, en nummers die werkstukken, verhaaltjes op zich lijken te zijn. Al vanaf het fraaie akoestische intro Nomen grijpt Saille je bij de keel om voorlopig niet meer los te laten. Passages of the Nemesis voert je vervolgens mee in een melancholieke stemming. De muziek klinkt zeker duister en drijft heel erg op sfeer, die de muziek dus blijkbaar heel goed op weet te roepen; bij mij in ieder geval wel.

Saille komt goed tot zijn recht in de dromerige, zweverige werkstukjes die de band weet te produceren. Of het nu gaat om het epische Plaigh Allais, of het korte en razende Revelations, de nummers kennen elk voor zich een verzorgde opbouw. Maere is een uitschieter door zijn fraaie intro en de spanning die het nummer oproept. De band weet tot aan afsluiter Tremendous het niveau ook goed vast te houden. Qua composities weet de band heel goed waar Abraham de mosterd haalt.

Het enige dat ik een beetje jammer vind is dat het toetsenwerk niet wat meer naar voren is gebracht, dat komt er nu enigszins bekaaid van af. Maar al met al heb ik geluisterd naar een goed verzorgd product, Saille laat horen dat black metal ook zeer verzorgd uitgevoerd kan worden, met aandacht voor fraai opgebouwde nummers met een episch, symfonisch sausje. Raakvlakken zijn er met het al genoemde Carach Angren, maar ook de landgenoten van Panchrysia of het Noorse Keep of Kalessin bevinden zich in een vergelijkbaar muzikaal landschap. Liefhebbers van deze bands kunnen zich gerust aan Saille wagen.

Jonathan Vanderwal - Vocals, Guitars

Dries Gaerdelen - Keysboard, Vocals

Gert Monden - Drums

Reinier Schenk - Bass, Guitar

Yves Callaert - Guitars