Loading...

As Empires Fall - World Eclipse

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 14-03-2011

Tracklist

1. Dark Days Remain
2. Apocalypse Through The Looking Glass
3. Prophets Of Dystopia

As Empires Fall is een Twentse death/metalcoreband met ex-leden van Amped, Departure en Incission. Deze band is in 2010 opgericht met als doel brute metal over het einde der tijden, het einde van de wereld te maken. Na een inspannende tijd in de oefenruimte was deze band klaar om het podium op te gaan en met succes: het leverde meteen een plek in het voorprogramma van Sepultura op. In de zomer van 2010 is er een drie tracks tellende EP opgenomen met de titel World Eclipse, die inmiddels begin 2011 is uitgebracht via Herrie Records.

Zoals te verwachten bij een nieuwe metalcore ster aan het al overvolle firmament zijn de invloeden van grotere acts uit het genre (Lamb Of God, The Black Dahlia Murder) aanwijsbaar aanwezig. De muziek is momenteel immers even hot als voorspelbaar. Qua zang kennen we de mix van grunts en cleane zang wel, de muziek is op zich ook niet bijzonder genoeg om op te vallen. Bands als deze moeten het dan ook vaak niet hebben van hun originaliteit, maar vooral van een enthousiaste aanpak en een spetterende, knallende productie. En juist aan dat laatste schort het op deze EP. Het geluid klinkt namelijk behoorlijk vlak, vooral de drums lijken daaronder te lijden. Nergens knalt de muziek uit je speakers, wat vaak toch wel de bedoeling is bij metalcore. Ook kennen de drie nummers onderling weinig variatie en zijn min of meer inwisselbaar. Misschien met uitzondering van Apocalyptise Through The Looking Glass, het meest gevarieerde nummer van de drie, dat spettert her en der nog behoorlijk.

Het andere aspect dat ik noemde is een enthousiaste aanpak, en daar is niets op aan te merken. Het is jammer dat de productie geen gelijke tred houdt met het fanatisme van de (neem ik aan) nog jonge muzikanten. World Eclipse ontbeert de nodige agressie, ik denk dat As Empires Fall op een podium al een stuk beter tot zijn recht komt. Deze muziek moet knallen! Wel positief vind ik overigens de melodeath invloeden, waarvan ik het idee heb dat ze er hier wat dikker bovenop liggen dan bij vergelijkbare -core bands. En aan muzikaal vernuft kan natuurlijk nog gewerkt worden. Kom op jongens, durf eens buiten de al lang platgeslagen deathcore paden te gaan wandelen en creëer een eigen smoel! Deze EP klinkt hoe dan ook nog niet of het eind der tijden al in zicht is.

Richard Bruggink - Vocals

Gerhans Meulenbeld - Bass

Clemens Kerssies - Drums

Gert-Jan Hofmeijer - Gitaar

Hedzer Dijkstra - Gitaar