Loading...

Legacy Of Emptiness - Legacy Of Emptiness

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 08-05-2011

Tracklist

1. Possessed
2. Valley Of Unrest
3. Whispering Voices
4. Ringer Of Death
5. Cross The Sea
6. Onward!
7. Departure

De voorgeschiedenis van Legacy Of Emptiness gaat al zo'n 15 en een half jaar terug. We schrijven eind 1995 dat Eddie Risdal en Kjell-Ivar Aarli de band Permafrost begonnen, die een paar jaar later zou veranderen in Ancestral Legacy. Tegen die tijd had toetsenist Øyvind Rosseland zich ook al bij de band gevoegd, en had het trio twee demo's opgenomen. Aarli en Rosseland verlieten de band in 2002 en lieten Risdal zitten met nieuwe leden en een volledig veranderende muzikale richting. Inmiddels ook zonder Risdal (en dus zonder ook maar een enkel origineel bandlid) bestaat Ancestral Legacy anno 2011 nog altijd.

In de zomer van 2010 gebeurde er echter iets. De ex-en Aarli en Rosseland wilden enkelen van de beste nummers van de oude Ancestral Legacy demo's opnieuw gaan opnemen om die muziek alsnog uit de anonimiteit te onttrekken. Ze wilden daar ook mede voormalig bandlid Risdal bij betrekken. Toen ontstond dus de situatie dat de incarnatie van de oude band hun eigenlijke naam niet kon gebruiken, en werd gekozen voor Legacy Of Emptiness. Onder deze naam gaat de band terug naar hun oorspronkelijke stijl van symfonische black metal. Om het geheel echter helemaal in de hedendaagse tijdgeest te laten klinken heeft de band de niet onbekende Dan Swanö bereid gevonden om het album te mixen en masteren. En zo gaat dus komende zomer (begin juli) het debuutalbum Legacy Of Emptiness van de gelijknamige band uitkomen.

De cd begint al lekker pittig met Possessed, full speed black metal met de nodige melodieuze invloeden. Wat opvalt is dat er aardig wat toetsenwerk aan de muziek te pas komt, dat er wel voor zorgt dat die muziek goed toegankelijk klinkt. Ook vallen me de goed verstaanbare vocalen op, een pre in dit genre. Erg grappig is het circus-achtige einde van dit nummer. Valley Of Unrest gaat daarna in midtempo verder waar de eerste track gebleven was, meer en meer valt de hoofdrol voor het orkestrale toetsenwerk op. Hoewel de basis van de muziek dus black metal is, zorgen met name de orkestrale, maar later op de cd ook andere invloeden, er voor dat het album lekker beluisterbaar klinkt. Zo heeft eigenlijk elk nummer wel zijn eigen foefjes om iets aan de symfonische black metal toe te voegen. Het zou zonde zijn om ze allemaal te verklappen, nu blijven er voor de luisteraar nog wat verrassingen over.

De diverse invalshoeken lopen uiteen van death metal passages in een paar nummers tot bijvoorbeeld uitgesproken folk/pagan invloeden (Whispering Voices). Zoals al gemeld wordt ook toegankelijkheid niet geschuwd en vinden we af en toe zelfs heel voorzichtig gothic geluiden (Ringer Of Death). Het lieflijke intro van Cross The Sea zet je in eerste instantie op het verkeerde been, het is misschien wel het zwaarste nummer van het album. Sfeervolle doom met een fijne diepe grunt en ook weer die bombastische trekjes.......tot halverwege....... Onward! opent met een geinig orgelintro (Deep Purple) dat gezelschap krijgt van lekker old school heavy metal gitaarwerk. Waarbij ik overigens Phantom Of The Opera van Iron Maiden maar niet uit m'n hoofd krijg. Dit nummer lijkt wel een ode aan of samenvatting van de muzikale helden van de band. Zoals in meerdere tracks ook hier een fraai subtiel intermezzo. Departure doet als afsluiter zijn naam eer aan.

Over het geheel levert Legacy Of Emptiness een prima genietbaar bombastisch black metal album af. Met de nadruk op het bombastische, symfonische gehalte. Ikzelf trek het prima, de zeven tracks vervelen niet en nodigen uit tot meermaals beluisteren. De diversiteit aan invloeden zorgen er voor dat ondanks een stabiele basis er voldoende variatie in de muziek aanwezig is. Ik vermoed alleen wel dat pure black metal liefhebbers er juist niks mee kunnen, daar is de muziek te braaf en divers voor.

Eddie Risdal - Guitars, vocals, programming

Kjell-Ivar Aarli - Bass

Øyvind Rosseland - Keyboards

Thanks to:

Roy Turple - Vocals

Dan Swanö - Lead guitar