Loading...

Aenaon - Cendres Et Sang

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 13-05-2011

Tracklist

1. Kafkaesque
2. Suncord
3. Psychonautic Odyssey
4. Grand Narcotic Harvest
5. Once Finite
6. Carnivora's Lair
7. Necroscope
8. Kraanerg
9. Black Nerve
10. In Heaven

De oude beschaving Hellas, Griekenland dus, lijkt heden ten dage louter luidruchtige exportproducten in de aanbieding te hebben. Aenaon is begonnen in 2005 en bracht tot nu toe twee veelbesproken EP's uit: Phenomenon (2009) en A Parallel Zoetrope (2010). De band houdt het op avant garde / (post) black metal met een twist; progressief en experimenteel lijken me wel passende termen. Daarover zometeen meer, want dan gaan we het hebben over het full length debuut van deze Grieken: Cendres Et Sang, ofwel as en bloed. Al lijkt het album meer bloed, zweet en tranen gekost te hebben, het kwartet is er bijna een jaar lang mee bezig geweest. Zoals wel meer aparte black metal acts uit minder voor de hand liggende landen vond Aenaon uiteindelijk onderdak bij Code666/Aural Music, dat het album binnenkort zal gaan uitbrengen.

Aenaon weet de argeloze luisteraar direct te verrassen met de korte opener Kafkaesque (what's in a name?). Het intro bevat een eenzame saxofoon, later losjes aangevuld met wat flarden drums en gitaar, om naadloos over te gaan in Suncord. Daar horen we dan de eerste black metal passages, maar dan wel aangevuld met allerhande genre-vreemde invloeden, waaronder dus die eerder genoemde saxofoon. De band brengt dus zeker geen standaard moppie muziek, en eigenlijk is het zo dat elke beschrijving mijnerzijds afbreuk zou doen aan de creativiteit van de muzikanten en aan het verrassingselement van hetgeen zij ten gehore brengen.

Wat ik natuurlijk wel kan zeggen is dat de uitvoering van het gebodene strak gebracht wordt. Sterke riffs, stevig drumwerk en lekker raspende vocalen. Het album bestaat uiteraard niet alleen maar uit een aaneenschakeling van verrassingsmomenten, regelmatig wordt simpelweg het gaspedaal ingedrukt en kan de luisteraar genieten van rechttoe rechtaan speedy black metal. Maar nooit voor lang, een wending ligt al weer gauw op de loer. Cendres Et Sang weet op deze manier wel de hele cd lang te boeien, never a dull moment. Aenaon heeft blijkbaar dan toch het beste voor het laatst bewaard. Afsluiter In Heaven begint met een troosteloos stukje pianomuziek, bevat een heldere vrouwenstem en creëert een sfeer om verdrietig van te worden. Uiteindelijk neemt het nummer je mee in een rollercoaster aan emoties en muzikale uitersten.

Over de gehele linie lijkt het er op of Aenaon niet altijd even goed kan kiezen welke kant ze nou eigenlijk heen willen. De basis van de muziek lijkt op zich wel bepaald, authentieke black metal is het fundament waar Aenaon zijn kunstige variaties op bouwt. Post black metal invloeden en avantgardistische trekjes houden de muziek interessant en maken het allesbehalve voor de hand liggend. Vooral ook atmosferische, soms (semi) akoestische passages en wat doomy invloeden zorgen er voor dat dynamiek behouden blijft. Liefhebbers van progressieve en levendige black metal met een mysterieus tintje en verrassende wendingen kunnen hier hun zwar(t)e hartje ophalen.

Astrous - Vocals

Achilleas - Guitars

Dagwn - Guitars

Thyragon - Bass