Loading...

Grindbashers - The Grinding Dutchmen

Gepost in Reviews door Gerben Mol op 03-07-2011

Tracklist

'Wij zijn piraten, we zuipen ons blauw'

'Wij zijn piraten, we maken grindcore; lekker rauw'

'Wat kan het ons schelen, zuipen en grind is ons doel'

'Luister deze plaat, dan weet je wat ik bedoel'

'Wij zijn piraten, we neuken iedere vrouw'

'Ja, nu lach je nog wel, maar de volgende IS DIE VAN JOU!'

The Grinding Dutchmen, het vlaggenschip van Grindbashers, vaart in een razend tempo over de zwarte zee, verplettert en vergrind ieder ander die ook maar enigszins in de buurt komt. Met razend kanongeweld en kletterend pistool geluid raast dit schip door de grijze massa. Kettingzagen en een hoop ander geweld met zich meeslepend. In het begin is het nog een rustig piratenliedje ergens op een strand met vele prachtige rondborstige blonde maagden, nog geen 40 minuten later is het voorbij; je vrouw is verkracht, je schip is gezonken, de lantaarn is uit en je ligt met scheurbuik en je dikke pens te verzuipen in het zulte water in de kielzog van de Grinding Dutchmen. De debuut full-length van de Zwolse grinders van Grindbashers. Eigenlijk had ik het idee om de hele review in bovenstaande stijl te schrijven, maar dat idee heb ik laten varen omdat het dan allemaal te vaag wordt. Ik vind dat deze plaat wel een serieuze review verdient.

Na de MCD Songs Of Suicide, Words Of Death, de split-cd's met Obtuse, Agathocles en Tersanjung13 hier dan de full-length van de band Grindbashers uit Zwolle. Zoals gebleken draait deze band om zanger/bassist Herrie en gitarist Mathieu, gezien huidige drummer Clemens (As Empires fall, Cliteater) ondertussen de derde drummer is die de kruk bestijgt voor Grindbashers, we zullen zien wat de toekomst ons brengt. Clemens heeft aan Grindbashers wel een aardige wending gegeven, of dat aan hem te wijten is is mij niet 100% duidelijk, maar op deze release zijn alle tracks toch ineens een stuk interessanter en afwisselender dan de voorgaande releases van deze band. Furieuze grind staat nog steeds hoog in het vaandel bij Grindbashers, maar er is ook ruimte gecreëerd voor metal en andere stromingen. Alleraardigst zijn de gastbijdragen van diverse muzikanten die in hun eigen stijl deze plaat hebben mogen verfraaien. Zo hebben we Ray van Lente die het intro van de plaat heeft geschreven en ingespeeld, Frank Schiphorst op gitaar en Michiel Dekker van TMDC die op geheel eigen wijze een solootje hebben ingespeeld, Carl Cristian Assault die bij wat tracks de vocalen versterkt, Roland Verlangen die wat baswerk heeft gedaan, Aukje Berger (vriendin van gitarist Mathieu) die A Beautiful Violence, de (naar eigen zeggen) enige cover op deze plaat heeft ingezongen (kom ik op terug), Jan Ag Frederickx die in het intro het een en ander heeft gedaan en zo zijn er nog een aantal mensen meer, maar dat kan je allemaal in het zeer uitgebreide infoboekje vinden wanneer je deze CD bij Herrie Records bestelt.

28 Tracks, daar staat The grinding Dutchmen garant voor. Als alleraardigst extraatje wordt de CD geleverd in een DVD-case en verduld: hier zit ook een DVD bij in. Op de DVD vinden we de originele en zeker hilarische The Grinding Dutchmen clip, evenals de making-of van deze clip. Life footage geschoten in de afgelopen jaren is door Mathieu en de rest van de band 'zorgvuldig' uitgezocht en (quote Herrie) 'Aan elkaar geknipt'. Verder een aardige compilatie van de Grindbashers foto's tot nu toe. Het artwork is fantastisch! Wederom gemaakt in Indonesië, door de zelfde artiest die ook het artwork van de Grindbashers/Tersanjung13 gemaakt heeft (Abud). De ruwe dode zee met een piratenschip in zwart-wit getekend, als extra krijg je ook de cartoonages van de bandleden erbij, geweldig!

Goed, de tracks. De band claimt dat all lyrics and music is written by Grindbashers, nou, IK DACHT HET NIET HE! Oud LD'50 bassist Roy en oud LD'50 drummer Gerben (ik dus) hebben even samen deze CD met een kritisch oor beluisterd en zeker 4 tracks zijn oude LD'50 nummers, maar dan met wat meer finesse. Na de geniale cover A Beautiful Violence van het Twentse Kleazer zijn deze 4 tracks zeker de vetsten op deze plaat (kiddin'). Elke keer als ik A Beautiful Violence hoor, de cover van Kleazer dus, begin ik toch een beetje een brok in de keel te krijgen. Kleazer is de stonerrockband rondom zanger/gitarist Berthil de Lange, Berthil is van Herrie en mij een oud bandlid (Iniuria) en deze goede vriend van ons heeft in juni 2010 een herseninfarct gehad. Gelukkig is Berthil nog bij ons en is hij hard bezig met revalideren en is sinds kort weer aan het repeteren met Kleazer. Herrie, Mathieu, Roy (Iniuria) en ondergetekende hebben A Beautiful Violence gespeeld op de benefiet-avond (Spiekerkwiet) die sneaky is georganiseerd in oktober 2010 voor Berthil om geld in te zamelen voor zijn nieuwe huis. Misschien daarom, of misschien om Grindbashers te pesten zeg ik: A Beautiful Violence is de beste track op dit album.

Goed, we hadden dus 4 LD'50 nummers, tel daar een stuk of 4 nummers van de Razorsharp Daggers van Agathocles (1996) bij op en de cover van Kleazer, dan zitten we al op bijna 10 nummers. De rest is zeer zeker origineel en authentiek Grindbashers materiaal! De sound van deze release, wederom gecreëerd door Fredde 'hak-accent' Kaddeth, is wat lichter dan we van Grindbashers gewend zijn, hierdoor zijn wel alle instrumenten beter te horen. De (eindelijk Mathieu) dubbele gitaarpartijen klinken ook lekker vet. Je kan ook goed horen dat Herrie enorm heeft gerepeteerd om de baspartijen er strak in te spelen, dit is volgens mij het strakste wat hij ooit heeft ingespeeld. Ik heb me laten vertellen dat, na een (Franse????) massage van Mathieu, Clemens alle 28 nummers er in drie uurtjes heeft ingetikt, das toch BEESTIG! Over Grindbashers kan ik zo nog wel een pagina volschrijven, maar ik merk dat ik een beetje begin te ouwehoeren en dat heeft deze band met deze plaat zeker niet verdiend. Ik vind The Grinding Dutchmen een goede grindcore plaat met verrassende effecten. Ik hoop dat deze band hiermee hoge ogen gaat gooien.

'Ik ben een piraat, via www.herrierecordsinc.com kocht ik deze CD'

'Ik ben een piraat, na het openen van het hoesje waren het er twee'

'Ik stak 'm in de CD speler en werd omvergeblazen'

'Door de hippe verrassende grindtunes die door mijn speakers razen'

'Ik ben een piraat, blij met deze plaat,

die mijn CD speler maar niet uitgaat... voordat de visite naar huis gaat'