Loading...

Meliah Rage - Dead To The World

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 29-07-2011

Tracklist

1. Up In Flames
2. Valley Of The Shadowless Souls
3. Skin And Bones
4. Absolute Obedience
5. Where Nothing Ever Grows
6. Never From Me
7. Cold Cruel Fate
8. Time Won't Let Me Breathe
9. Awaken Sorrow

Meliah Rage uit Boston (Verenigde Staten) werd opgericht in 1987 onder leiding van gitarist/songwriter Anthony Nichols. De band, daarnaast bestaande uit Mike Munro op zang, Jim Koury op gitaar, Stuart Dowie op drums en Jesse Johnson op bas, stortte zich op de op dat moment populaire thrashgolf: agressieve, zware ritmes met pakkende melodieën en arrangementen. Een drie track demo werd opgenomen die, in combinatie met een aantal spetterende optredens, al snel de aandacht trok van diverse grote labels. Epic was de gelukkige die het Meliah Rage debuut Kill To Survive in 1988 mag uitbrengen. Een videoclip op MTV, een tour met Metal Church en festivaloptredens met grootheden als Slayer, Testament, Nuclear Assault, Manowar, Overkill doen de rest. In 1990 keerde de band terug naar de studio voor hun tweede album Solitary Solitude, die tot op de dag van vandaag wordt beschouwd als het beste album van de band. Meliah Rage staat op de kaart; in Noord Amerika dan toch.

Begin jaren 90 neemt de grunge de overhand in het muzikale landschap en Meliah Rage gooit (naar later blijkt tijdelijk) de handdoek in de ring. In 1996 komt de band weer bij elkaar voor een album en een tour, daarna wordt weer even rustig aan gedaan. Uiteindelijk kruipt het bloed waar het niet gaan kan en na een lange rustperiode wordt in 2002 serieus werk gemaakt van een doorstart. Oude opnames worden afgemaakt en uitgebracht onder de toepasselijke titel Unfinished Business, dat leidt dan weer tot het verzoek van het label om nieuwe materiaal. Barely Human wordt uitgebracht in 2004 en Meliah Rage is weer voorgoed back in business. In de loop der jaren vonden nog wel de nodige personele wisselingen plaats, maar de band houdt met de diverse bandleden vast aan hun koers. De wisselingen hebben geen invloed (meer) op het voortbestaan van de band. Zo wordt in het najaar van 2010 Meliah Rage herenigd met zanger Paul Souza voor de opnames van de nieuwe full-length cd Dead To The World. In december 2010 wordt de band benaderd door Metal On Metal Records, het zevende studio-album is gepland voor een release eind juli, om te laten samenvallen met hun (eerste in 21 jaar) bezoek aan Europa.

Opener Up In Flames is de perfecte opener voor een old school heavy/thrash metal album. Lekker vol drumwerk, stevig tempo, aangenaam afwisselend, zeer acceptabele vocalen, redelijk pakkend deuntje. Ow ja, en vergeet de snerpende gitaarsolo niet. Voor zo'n al lang bestaande band is Meliah Rage redelijk met z'n tijd meegegaan, diverse moderne invloeden worden aan de old school thrash toegevoegd. Zo wordt er goed gevarieerd in tempo, verwacht hier geen rechttoe rechtaan high speed thrash. Absolute Obidience is zelfs wel een heel alternatief nummer, een dodenmars achtige deun met gesproken tekst, afgewisseld met uptempo oprispingen. De overige tracks bevinden zich allemaal wel in het eerder beschreven straatje: goede technische thrash met heavy/power metal invloeden, lekkere headbang stukken maar ook melodieuzere passages. Luister maar eens naar het verschil tussen de twee laatste nummers op het album: Time Won't Let Me Breathe is een niet te snelle, redelijk melodieuze track, terwijl Awaken Sorrow een waardige uitsmijter is, hier is het bangen geblazen! Al met al is dit album, in tegenstelling tot wat ik verwachtte, geen typisch 'voer voor ouwe lullen', Meliah Rage weet hoe het er anno 2011 aan toe gaat in de wereld van de heavy metal.

Paul Souza (vocals)

Anthony Nichols (guitars)

Jim Koury (guitars)

Darren Lourie (bass)

Stuart Dowie (drums)