Loading...

Mors Cordis - Injection

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 14-11-2011

Tracklist

1. Injection
2. Emptiness
3. Big Brother
4. Break Out
5. I Am You
6. Skit
7. 22nd Century
8. Haut zu Stein
9. Last Show
10. Machine
11. Guilty
12. Krone der Schöpfung

Wanneer een band in z'n bio meldt dat ze anders (willen) zijn en dat willen bereiken door een (willekeurige) mengeling van stijlen op een hoop te willen gooien, dan ben ik op mijn hoede. Ik heb het hier over Mors Cordis, ze komen uit Berlijn (Duitsland) en maken al een jaar of tien deel uit van de lokale metal scene. In de zomer van dit jaar bracht de band in de vorm van Injection hun tweede album uit, mijn kennismaking met de band. Het debuut Das Prinzip uit 2006 ken ik niet, vergelijkingen daarmee blijven dus achterwege. In diezelfde bio omschrijft Mors Cordis z'n eigen muziek als stevige metal met vooral industrial invloeden. Laten we maar eens gaan luisteren.

De mix van heavy rock/metal en dance muziek in de breedste verschijningsvormen van beiden is natuurlijk niet meer (ver)nieuw(end). Zowel in Nederland als internationaal zijn er uiteenlopende acts die zich met wisselend succes hieraan bezondigen. De muzikale grensoverschrijding heeft altijd tot gemengde reacties geleid, en dat mag ik wel. Van de eerste(?) internationale dance acts die rock en metal in hun muziek integreerden (The Prodigy, Chemical Brothers) via de gevestigde industrial metal orde (van Rammstein tot Nine Inch Nails, in Nederland Deadcell) tot aan (extreme) death metal bands die elektronische muziek als invloed toevoegen (Fear Factory, The Monolith Death Cult): allen riepen zowel sympathie als weerstand op.

Het gaat te ver om Mors Cordis in bovengenoemd rijtje te plaatsen. Dit is namelijk een band die naar mijn mening de plank enigszins mis slaat. Natuurlijk, in de basis kunnen mengvormen van bepaalde stromingen heel interessant zijn, maar dan is het handig als je in de eerste plaats zelf weet wat je wil. En daar heb ik bij Mors Cordis mijn twijfels over. Zij willen namelijk teveel, waardoor een gerichte koers, een eigen identiteit, uitblijft. De band slaagt er mijns inziens niet in om van hun mix iets te maken.

Dat begint al bij de zang, met opener/titelnummer Injection als voorbeeld. Die schiet heen en weer van een soort rap, via cleane zang, tot een welgemeende metalcore scream. Hetzelfde geldt voor de ritmes; soms groovy, riffgericht gitaarwerk, staccato industriële ritmes, hardcore snelheden en een dwingende dubbele basdrum. Nummer twee Emptiness voegt daar nog elektronische vocalen en bliepjes aan toe, daarnaast nog een heuse diepe death metal grunt. Wat hier wel goed gedaan is, is een overwegend groovy tempo dat het hele nummer lang standhoudt, het is een redelijk toegankelijk nummer. Maar alles bij elkaar is het simpelweg te veel.

Mijn algemene indruk blijft dat Mors Cordis met Injection van te veel walletjes wil eten, of niet weet wat het zelf wil. Niet elke willekeurige onsamenhangende mix is geschikt om zomaar toe te dienen, een weloverwogen cocktail volstaat vaak beter. Het valt dan ook echt niet mee om zowel liefhebbers van elektro, industrial, metal, death en hardcore met een enkel album te bedienen. Als je de mensheid dan toch wil injecteren met je muziek zou ik kiezen voor een meer zorgvuldige en gerichte aanpak.

Torsten Pfundt - vocals, FX, synth

Eddie Volkmar - guitar

Thomas Mielke - guitar

Michael Pauli - bass

Lucas Zacharias - drums