Loading...

Scharbock - Blickwinkel

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 18-01-2012

Tracklist

1. Preis des Lebens
2. Sandmann
3. Der Meister
4. Frischfleisch
5 Pervers
6. Der Neue
7. Scharbock
8. Stalker
9. Waltzzeit
10. Feindbild

Afkomstig uit Duitsland debuteert Scharbock (na EP Geissel der Menschheyt, 2008) zeven jaar na oprichting pas echt met Blickwinkel. Duitse bandnaam, Duitse albumtitel, Duitse songtitels, en inderdaad, Scharbock zingt in het Duits. En dat past in dit geval prima bij de muziek, Scharbock klinkt lomp en bruut, de muziek is modern en hard. What's in a name, zeg ik dan in het Engels, noem het (melodieuze) death metal, metalcore, deathcore, dat dekt nog niet volledig de lading. Ook groove/thrash en heel spaarzaam industrial invloeden vermengen zich met de met hardcore gemixte death.

Wat Blickwinkel in elk geval kenmerkt zijn veelal korte compacte nummers; wat je al uit alle invloeden kunt afleiden is dat de band houdt van opschieten, geen langdradig geneuzel. Opener Preis Des Lebens vliegt voortvarend uit de startblokken, het is meteen te horen wat Scharbock voor ogen heeft. Grappig vind ik dat het nummer regelmatig in de polkastand schiet, dat verwacht je helemaal niet bij dit soort muziek. Hoewel niet te nadrukkelijk aanwezig laat Sandmann horen dat de band het breakdown trucje goed meester is.

Der Meister opent lekker groovy en toont zich een redelijk pakkend nummer, lekker hakkend. Ook in de navolgende tracks toont Scharbock zich af en toe van een enigszins groovy, thrashy kant. Natuurlijk horen we de kenmerken van het metal/deathcore labeltje, maar staar je daar niet blind op. Dissonante gitaartjes, boze zang, breakdowns; inderdaad allemaal aanwezig. Maar ook met een blik buiten de kaders. Luister bijvoorbeeld ook maar eens naar Der Neue, Scharbock voegt de nodige groove en toegankelijkheid toe en weet wat er in dit moderne muzikale landschap te halen is.

Chris P. – vocals

Heiko B. – guitar

Timo H. – guitar

Andreas N. – bass

Claudio B. – drums