Loading...

Insolitvs - Op. 1

Gepost in Reviews door Peter Hagen op 28-10-2011

Tracklist

01. Grey 4.15
02. Yellow 5
03. Red 6
04. Blue 5.30
05. Green 4
06. Orange 5.15

En dan heb je maar zo ineens een album uit Kroatië voor je liggen, digitaal dan wel. Na een klein onderzoekje kwam ik er al snel achter dat dit mijn eerste aanraking met metal uit dat land was. Lekker belangrijk zou ik zeggen. Wel belangrijk is dat deze band zich volledig focust op instrumentale muziek. Volgens de bijgeleverde info is dit een bewuste keuze, in plaats van 'we kunnen geen zanger vinden'.

Er is niet zo heel veel te vinden over Insolitvs, want daar heb ik het hier over. In 2006 zijn een aantal lokale muzikanten uit Varaždin bij elkaar gekomen. Met de ervaringen die ze al kenden hebben ze een lading succesvolle optredens gedaan in een korte tijd. Deze ervaring zorgde voor een groei in hun muziek. Ze wilden met deze optredens ook eerst hun naam vestigen voordat ze een zoveelste low-budget demo op de wereld zouden brengen. Dit alles leidde tot deze debuut release "Op. I" uit 2010.

Muzikaal noemt de band het 'Technical Progressive Death metal'. Bij het starten van de eerste track 'Grey 4.15' hoor je dat er niet meteen aan af. Tenminste, het Death Metal deel dan. Het begin met de (fretloze) bas wordt snel aangevuld met cleane gitaren en een lekkere groovende drum. De gitaren blijven in een soort loop ongeveer dezelfde riff spelen waar de bas rustig onderdoor gaat.

De info die bij de plaat wordt geleverd beschrijft ook genadeloze Death Metal gemixt met een breed scala aan genres, van klassiek, latin, jazz, folk melodieën etc. Bij het luisteren van de tweede track wordt snel duidelijk waar deze beschrijving op gebaseerd is. Track twee, 'Yellow 5' beukt er vanaf het eerste moment behoorlijk op los. En vreemd genoeg vormt de ontbrekende zang absoluut geen gemis. De riffs en het drumwerk klinken allemaal stuk voor stuk interessant. Dynamisch, op momenten agressief en andere momenten groovend. De band geneert zich geen moment om halverwege de track ineens over te gaan in een kort tweestemmig akoestisch (klassiek) stuk, om vervolgens weer verder te gaan waar ze gebleven zijn.

De snellere metal stukken zijn veelal staccato georiënteerd, terwijl de iets rustigere delen extra melodieën bevatten. Eerlijk gezegd lijkt het alsof de heren muzikaal een verhaal aan het vertellen zijn. Bizarre overgangen met diverse stijlen vormen de twists naar het plot van het verhaal. Het intro van nummer vijf, 'Green 4', springt er vervolgens wat uit vergeleken bij de eerdere drie nummers, maar al gauw blijkt dat het ritme en de vervolgende staccato riffs me niet stil kunnen laten zitten.

Dan blijft er eigenlijk nog maar 1 puntje over. De namen van de track: 'Grey 4.15', 'Yellow 5', 'Orange 5.15', etc. Hier zit duidelijk een verhaal achter dat nog niet verteld is. 'Op. I' vind ik een bijzonder product dat nog zeker een aantal luisterbeurten nodig heeft om het goed te doorgronden. Als je van straight forward muziek houd, weet ik niet of je hier aan moet beginnen. Maar ik zou het zeker eens proberen. Technische metal inderdaad, met bijzondere twists van diverse stijlen, waarbij de het gemis van de zang absoluut geen gemis is. Ik druk nog een keer op play in ieder geval!

Ivan Milkovic – Fretless Bass

Gordan Vrbanec – Guitars

Ivan Breslauer – Guitars

Petar Babic – Drums