Loading...

Unbounded Terror - Nest of Affliction

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 04-12-2011

Tracklist

Nest of Affliction - Album ‘92
01. intro - Rising Evil
02. Dreamlord
03. Fear
04. Dead (by Deceit)
05. Immortal Violence
06. intro - The Malediction ll
07. Slaves of Sufferage
08. Mankind Mind
09. E.N.D. (Enjoyment Near your Death)
10. Sarcastic Souls
Unreleased Live Track - Sas Voltes 25.09.92
11. Silent Scream
Through the Dark Desperation - Demo ‘93
12. Unchained Hate in Blood
13. Tears of Deception
14. Nest of Affliction
Growing on Sorrow - Demo ‘92
15. intro
16. Dreamlord
17. Dead (by Deceit)
Sarcastic Souls - Demo ‘91
18. intro - The Malediction
19. Slaves of Sufferage
20. E.N.D. (Enjoyment Near your Death)
21. Immortal Violence
22. Fear

Blijkbaar loont het in de muziekbusiness nog altijd om vriendjes als platenbaas te hebben of anderszins kort lijntjes naar een label te hebben. Dit kan volgens mij de enige verklaring zijn dat er regelmatig oude opnames al dan niet worden opgepoetst om opnieuw uitgebracht te worden. Zo ook dit product. Unbounded Terror (afkomstig van Mallorca, Spanje) behoorde tot de eerste golf Spaanse death metal bands, opgericht in 1991. In het bestaan van letterlijk een paar jaar tijd werden drie demo's en een volledig album (Nest Of Affliction, 1992) opgenomen, voor de band al snel weer ter ziele ging. Slechts een marginale voetnoot in de zware muziek geschiedenis.

Toch vond het eveneens Spaanse label X-treem het de moeite waard om het werk van hun landgenoten voor het nageslacht te vereeuwigen. En aldus wordt het materiaal van de drie demo's en het album, aangevuld met een live track eind 2011 nog maar eens aan de mensheid gepresenteerd. Daar lijkt geen enkele tastbare aanleiding toe, aangezien Unbounded Terror dus gewoon al bijna 20 jaar niet meer bestaat. Het hoe of waarom van deze release ontgaat me dus feitelijk volledig. Het resultaat heb ik hoe dan ook nu voor me onder de noemer Nest Of Affliction, 22 tracks, getooid met een nieuwe verpakking

Goed, over naar de muziek dan, want daar hoor ik het hier toch (ook) over te hebben. En daarover kan (en wil) ik eigenlijk kort zijn (wat natuurlijk weer niet lukt, ghehe). De death metal van Unbounded Terror past helemaal in het toendertijd geldende tijdsbeeld. De term old school death metal duikt tegenwoordig te pas en (vooral) te onpas op, een band als deze speelt natuurlijk de enige echte old school death metal. De toevoeging old school is hier dan ook helemaal niet van toepassing, dit is death metal zoals het ooit bedoeld is. En dan vooral van de vieze, stroperige soort.

Alle typerende kenmerken van het genre zijn aanwezig, van de standaard riffs, het snelle (double bass) drumwerk tot de diepe gegromde grunts, vul het zelf maar in. Ook de snerpende gitaarsolo's mogen natuurlijk niet ontbreken. Verder zou ik het geluid omschrijven als smerig, gruizig, zoals het bij deze muziek hoort. Als verwijzing denk ik aan primitieve, oude Death en Morbid Angel, maar dan minder inventief. Zoals Unbounded Terror waren er natuurlijk behoorlijk veel bands in die tijd, en er zijn er relatief weinig die het uiteindelijk tot een zekere mate van bekendheid geschopt hebben. De band was indertijd al geen wereldtopper, en is dat nu dus ook niet.

Zoals vaker bij veredelde verzamelaars zoals deze komen een paar tracks twee keer voor, omdat ze zowel op een demo als op het album stonden. Waarbij ik wil aantekenen dat het geluid van de eerste demo's zeker niet geweldig is, in tegenstelling tot dat van het album zelf. Verder vind ik het opvallend dat de toegevoegde live track Silent Scream (uit september 1992) juist redelijk goed klinkt, netjes opgepoetst. Daarnaast heb ik het idee dat het geluid van de laatste tracks (de laatste demo) een verschuiving geeft richting een meer doomy stijl. Wellicht dat daar ook de aanleiding ligt om met deze band te stoppen, een paar leden zijn hierna verder gegaan met doomband Golgotha.