Loading...

Outrage - Go To Hell

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 29-11-2011

Tracklist

01. Rigor Mortis
02. Go To Hell
03. Into The Abyss Of Belial
04. Astaroth
05. Perseus Rules
06. Infernal Recruit
07. The Inner Contract
08. Hot On The Trail
09. Slave Trader
10. Pact Of The Wicked
12. Black Metal Attack
11. Refugee To Beyond
12. Black Metal Attack

Geheel in de stijl van het Metal On Metal label is hier een release van een authentieke, maar obscure old school band. Outrage (niet de meest originele naam, daar zijn wel een stuk of 10, 12 van) is oorspronkelijk opgericht in 1983 en behoorde daarmee tot de eerste golf knalharde Duitse thrashbands. Ik vermoed overigens ook wel dat deze Outrage zo'n beetje de oudste is met die naam. In de jaren 80 werden vier demo's opgenomen en met name in Duitsland behoorlijk wat optredens gedaan, internationaal wist de band nooit potten te breken. Vooral personele, maar ook muzikale en andere onenigheden brachten begin 1988 dan ook al weer een einde aan de band. Daar is het verhaal Outrage echter nog niet mee gedaan.

16 Jaar later, we schrijven maart 2004, begint het tweede hoofdstuk van Outrage, met daarin in elk geval nog twee van de originele leden. Het blijkt hoe dan ook een zeer productieve periode voor de band. In de jaren 2004 tot 2010 worden maar liefst vijf volledige albums, een EP en een DVD uitgebracht, allen in eigen beheer. Voortdurende ledenwisselingen en andere beslommeringen lijken in 2010 echter te gaan leiden tot, opnieuw, het einde van de band. Tot Metal On Metal Outrage een deal aanbiedt, waarmee een voortijdig einde van de band wordt afgewend.

En zo gebeurt het dus dat in 2011 Outrage, in z'n 28ste bestaansjaar, debuteert bij een platenlabel. Go To Hell is daarmee inmiddels wel het zesde album in zeven jaar tijd, maar lijkt geen nieuwe muziek te bevatten. Het is een verzameling opnieuw opgenomen nummers, oorspronkelijk afkomstig van de jaren 80 demo's. De muziek is dus al jaren oud, de band wil proberen met een hedendaagse productie aan te haken bij het hedendaagse muzikale landschap.

De vraag is of dat gaat lukken met hun ouderwetse thrash metal met een vleugje primitieve black (vooral in de vocalen). Outrage bevindt zich daarmee in de regionen van acts als Venom, Hellhammer/Celtic Frost, maar ook de al genoemde oude Duitse tijdgenoten als Destruction of Sodom. De muziek klinkt uiteindelijk vooral oubollig, zoals je eigenlijk wel zou kunnen verwachten. Ook de verwachte moderne productie blijf uit, waardoor ik toch het idee blijf houden dat ik naar een album uit de jaren 80 zit te luisteren.

Maar in 2011 kun je echt niet meer aankomen met een nummer als Go To Hell, dat eerder klinkt als een Venom persiflage dan een serieuze track. Of de ronduit irritante vocale uithalen in bijvoorbeeld het zanglijntje Astaroth, damn, wat is dat uit de tijd. Toch zijn er ook wel wat aangenamere passages te vinden op het album. Met name in het snellere, pure thrash werk zitten stukken die ik zeker kan waarderen (Slave Trader, Black Metal Attack). Het is ook niet alleen maar kommer en kwel dat Outrage te bieden heeft . Maar dit album lijkt me slechts te behappen door pure old school adepten, liefhebbers van eigentijdse muziek hebben hier niks te zoeken.

Frank P. "The Voice of Hell" - zang

Udo F. "The Bringer of Doom" - gitaar

Torsten M. "The Son of Death" - bas

Yannick A. "The Holder of Chaos" - drums