Loading...

Peter Pan Speedrock - FiftySomeSuperHits

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 23-12-2011

Tracklist

disc 1
01. Rocketfuel
02. Goodyear
03. Rockcity
04. Dead Mechanics
05. Gotta Get Some
06. Resurrection
07. Donkeypunch
08. Next Town
09. Boom!
10. Big Toy
11. Pedal To The Metal
12. Come On You
13. Bad Year For Rock'N'Roll
14. Dukes Of Danger
15. Megasdetitas
16. Hellalujah!
17. Motorblock
18. Auf Der Axe
19. Soulbug
20. Angeldust
21. Punk Is Dead
22. De Schoppen-Aas
23. Go Satan Go
24. Killerspeed
25. Dead End
26. Smokin' Ass
27. Bad Tattoo
28. My GTO
29. Who Was In My Room Last Night?
30. (Ghost) Riders In The Sky
disc 2
01. Cock-Teaser
02. Tonight Allright
03. Alfa Female
04. Short Road To Nowhere
05. Ain't No Part O'Nothing
06. Good Stuff
07. Better Of Dead
08. Red Wings
09. Time To Get Down
10. Outta Control
11. Speedfreak Blitzkrieg
12. (Hangin' With The) Wrong Crowd
13. Evil Sweet Thing
14. You Do It Or You Don't
15. Heatseeker
16. Sickboy
17. We Want Blood
18. Goin' Downtown
19. Sofullashit
20. One-Woman Man
21. Just Another

Zouden er nog Nederlanders te vinden zijn die nog nooit van Peter Pan Speedrock gehoord hebben? Deze Eindhovense band maakt al '16 years & counting' (de ondertitel van dit superhits verzamelalbum) de vaderlandse podia onveilig met hun smerige, vuige harde rock 'n' roll. Ikzelf ken de band eigenlijk ook alleen maar als live band, zonder het op te zoeken heb ik geen flauw idee van hun discografie. En ik vermoed dat ik daarin vast de enige niet ben, want Peter Pan Speedrock moet het toch vooral van hun podiumpresentatie hebben. Dit is typisch zo'n act die voor het podium geboren is, in de wisselwerking met het publiek komen hun muziek en houding het best uit de verf.

In de vorm van deze FiftySome SuperHits is er nu dus een fraaie bloemlezing verschenen van wat vaak genoemd wordt de Nederlandse Motorhead. 58 Tracks maar liefst, verdeeld over twee cd's, met recht een hele zit om dat in een keer uit te luisteren. Er staat dan ook van alles en nog wat en letterlijk te veel om op te noemen op dit dubbelalbum. Nummers als Rockcity (ode aan thuisstad Eindhoven), Resurrection (een bescheiden hitje) of Pedal To The Metal en Go Satan Go (die laatste twee alleen al vanwege de titel) mogen natuurlijk niet ontbreken. Ook op het podium vormen dit knallers bij uitstek.

Dat geldt ook voor de Speedrock versie van de Motorhead (daar heb je die connectie weer) klassieker Ace Of Spades, omgedoopt tot De Schoppen Aas, met op het podium zo vaak als mogelijk de bijdrage van bandmascotte Dikke Dennis. Hij is dan ook verantwoordelijk voor het gehalte aan onderbroekenlol (soms letterlijk) binnen de band. Het eerste album wordt afgesloten met een tweetal covers, die de originelen doen verschrompelen tot brave koorknaapjes muziek. Vooral (Ghost) Riders In The Sky, een country en western evergreen, is daarbij een opvallende keuze. Daarnaast krijgt ook Who Was In My Room Last Night van de Butthole Surfers de lompe Speedrock behandeling.

'Save the best for lest' luidt het gezegde. Nou is dit niet noodzakelijk het best wat hier voor het laatst bewaard wordt, maar twee wel zeer opvallende tracks staan als afsluiters op het tweede album. Werelddelen laat de band van een verrassend swingende kant horen met gastbijdrage van rapper Def P. (Osdorp Posse). Die heeft al eerder laten horen goed uit de voeten te kunnen met heavy muziek en valt hier dan ook geenszins uit de toon. I'm Not Deaf (I'm Just Ignoring You) is een cover van de Heideroosjes, een band waarmee een zeer amicale band bestaat.

Er is gebruik gemaakt van de oorspronkelijke opnames, dus geluid en productie wisselen wel eens wat af. Ach, dat doet uiteindelijk niks af aan het overheersende gevoel dat de band achterlaat. Net zo min als dat de stijl die de band hanteert over de diverse releases niet eenduidig lijkt, het komt altijd neer op diezelfde smerige agressieve rock 'n' roll. Zijstapjes en invloeden zijn te vinden in de vorm van rockabilly, punk, klassieke hardrock en heavy metal, maar altijd overgoten met het ranzige, zeer herkenbare Peter Pan Speedrock sausje. Het woord subtiel staat niet in het woordenboek van deze lompe Rockers, de term Speedrock wordt van voor tot achter hoog gehouden.

Peter van Elderen - zang, gitaar

Bart Geevers - bas, zang

Bart Nederhand - drums