Loading...

Krisiun - The Great Execution

Gepost in Reviews door Edwynn op 13-01-2012

Tracklist

1. The Will To Potency
3. The Great Execution
4. Descending Abomination
2. Blood of Lions
5. The Extremist
6. The Sword of Orion
7. Violentia Gladiatore
8. Rise and Confront
9. Extincao em Massa
10. Shadows of Betrayal

In het laatste kwartaal van 2011 vuurde het Braziliaanse drietal dat zich Krisiun noemt nog even een lange afstandsraket vanuit de jungle over de globe heen met opnieuw een verpulverende lading die de fundamenten van de moderne beschaving weer eens flink laat schudden. The Great Execution is de toepasselijke titel die deze fragmentatiebom waar menig talibanstrijder jaloers op zal zijn, meekreeg. Het is alweer de negende studioplaat in vijftien jaar van deze productieve band.

Stond de band voorheen bekend als compromisloze death metalband, opererend op krankzinnige snelheden, heden ten dage wordt met The Great Execution voorzichtig wat nieuwe paden betreden. Zo valt om te beginnen de lengte van de plaat op. Geen nummer klokt onder de 5 minuten en bij elkaar moet de luisteraar ruim een uur tegen de muur staan voordat deze executiemachine zijn laatste kogel afgevuurd heeft.

Regelmatig worden de immer indrukwekkende blastpassages onderbroken voor wat meer slepende en zelfs wat melodieuze momenten. Het bekende Krisiungeluid blijft wel gehandhaafd. Nog steeds is het compromisloos maar er is wat ruimte voor nuance ingebouwd. Het tempo gaat vaak omlaag en daarmee blijven ontstane dreigende onweerswolken langer boven het hoofd zweven. Om vervolgens met hevige ontladingen weer net zo hard te verdwijnen naar een volgend doelwit. Het meeslepende Sword Of Orion is een ultiem bolwerk van langzaam opgebouwde spanning en navolgende ontladingen.

Andere slimme muzikale trucs hebben eveneens een spannende uitwerking. Wat te denken bijvoorbeeld van de blastende drums over traag voortploegende riffs in het opzwepende Blood Of Lions. Onwennig maar uiteindelijk geweldig. Eigenlijk geldt dat voor het hele album. Af en toe wat onwennig voor Krisiunbegrippen. Maar na enige luisterbeurten blijkt er toch een verslavende werking van The Great Execution uit te gaan. Om de experimenteerdrift nog eens extra te onderstrepen wordt er in het opvallende Extinção Em Massa enkele Sepultura-achtige tribalgeluiden gecombineerd met het granieten Krisiungeweld. De van Ratos de Porão bekende João Gordo vervult in het nummer een lekker geschifte gastbijdrage.

Voor de death metalliefhebber is er wederom voldoende te beleven aan The Great Execution. Het album biedt wat dat betreft A-kwaliteit. De Krisiunliefhebber zal wellicht heel iets de wenkbrauw fronsen. Maar ik weet zeker dat na enkele luisterbeurten de kans groot is dat het kwartje wel gaat vallen.

Alex Camargo - zang, bas

Moyses Kolesne - gitaar

Max Kolesne - drums