Loading...

Drakkar - When Lightning Strikes

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 25-02-2012

Tracklist

01. Hyperspace / The Arrival
02. Day Of The Gods
03. The Armageddon Machine
04. In The Belly Of The Beast
05. Revenge Is Done
06. When Lightning Strikes
07. Winter Soldiers
08. Salvation
09. At The Flaming Shores Of Heaven
10. We Ride
11. The Awakening
12. My Endless Flight
13. Aftermath The Departure
14. Engage!
15. New Frontier

Het Italiaanse Drakkar is actief sinds 1995, en bracht vanaf eind jaren 90 een paar prima heavy/speed metal platen uit. Tien jaar na de release van hun laatste album Razorblade God (2002) komen de Italianen met hun vierde album When Lightning Strikes. Een laatste levensteken daartussendoor was een digitale EP (Classified, 2007) waarop al meer symfonische invloeden te horen waren. De klassieke heavy metalriffs uit vooral de Duitse keuken (Blind Guardian, Helloween) hebben nu dus een (ver)nieuw(d) sausje gekregen. Een ander referentiepunt is land- en generatiegenoot Rhapsody Of Fire.

Met intro Hyperspace-The Arrival waan ik me meteen in een science fiction film. When Lightning Strikes blijkt dan ook een heus sci-fi conceptalbum te zijn. De toegenomen invloed van de keyboards blijken dan ook prima in dit concept te passen. Hoewel met het intro en en daarna 'prelude' Day Of The Gods het album maar traag op gang komt naar mijn mening gaat Drakkar met The Armagedon Machine helemaal los! Een lekkere epische midtempo track met naast een stevig roffelende drummer en heavy gitaarriffs vooral dominant toetsengeweld. De solo doet mij terugdenken aan langvervlogen Deep Purple Hammond-orgel klanken.

Niet alle titels op het album zijn volwaardige tracks, zoals het een concept betaamt worden geluidsfragmenten en al dan niet gesamplede gesproken verbindingsstukjes gebruikt (Belly Of The Beast, Aftermath The Departure). Als je eenmaal 'in het album zit' stoort dat dan ook geenszins. Revenge Is Done is het eerste echte snelle stuk van het album, ook hier staat het geluid van Drakkar als een huis. Het galopperende ritme maakt de vergelijkingen met de Duitse school helemaal duidelijk, fijn gitaarwerk maakt dit nummer helemaal af, compleet met een gitaar-toetsen 'duel'. Titelnummer When Lightning Strikes doet daar niet voor onder, sterker nog, schakelt nog een tandje bij. Headbangen geblazen!

Snelle double bass headbang krakers en melodieuze passages met veel aandacht voor symfonisch toetsenwerk wisselen elkaar mooi af, de variatie houdt de vaart in het album en maakt het prima luistervoer. Het album zakt naarmate het vordert ook absoluut niet in en weet de aandacht goed vast te houden. Of het nu speedy tracks als Winter Soldiers of vooral afsluiter New Frontier (power metal uit het boekje) zijn, of stevige tracks als My Endless Flight en We Ride (een strijdlied uit het boekje), altijd wordt de muziek overgoten met een symfonisch sausje om de nummers interessant te houden. Power en melodie gaan hier perfect hand in hand.

Dario Beretta - Guitars

Corrado Solarino - Keyboards

Davide Dell'Orto - Vocals

Simone Cappato - Bass

Mattia Stancioiu - Drums