Loading...

Undergang - Til Døden os Skiller

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 01-02-2012

Tracklist

01. Opløste Ådsler
02. Håbet Er Ligblegt
03. Rådden Messe
04. Stranguleret
05. Ormeorgie
06. Når Børnene Dør
07. Til Døden Os Skiller
08. Kadavermarch

Voor een portie gruizige, vieze, ouderwetse doomy death metal ben ik over het algemeen wel te porren. Hoewel ik geen specifieke liefhebber of kenner bij uitstek ben, hoorde ik muziek zelden zo verrukkelijk smerig als die van Undergang. Het eerste album van deze Denen, Indhentet Af Døden, heb ik in april vorig jaar met alle soorten van genoegens besproken. Ik beschreef de muzikale uitwerpselen van Undergang onder anderen als volgt: 'de death metal met een vette ranzige doomrand van Undergang is ZWAAR, met hoofdletters inderdaad'. En: 'bij wijze van vocalen een grunt die zo diep klinkt alsof die rechtstreeks uit de verste krochten van de hel is weggerukt'.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Indhentet Af Døden heeft in de vorm van Til Døden Os Skiller een opvolger gekregen, die op 1 februari is losgelaten. En dit album bevat dezelfde ingrediënten, maar dan gevoelsmatig in de overtreffende trap. Het lijkt bijna niet mogelijk, maar Undergang klinkt hier nog smeriger, nog zieker, nog lomper dan op z'n debuut. Opener Opløste Ådsler laat meteen vanaf de eerste tonen niets aan duidelijkheid te wensen over. De overdonderende combinatie van ronkende, laaaaaaaage bas, ranzig rochelende 'zang', en vieze, eveneens laaggestemde gitaarriffs doet me haast kotsen van genot. Zo zwaar valt de muziek de maagstreek binnen. Een stevig doorroffelende drummer die alle gaatjes verder weet te vullen (in de muziek dus) maakt het geheel helemaal af.

Håbet Er Ligblegt opent met een vies sampletje (dat geintje is de band ook nog niet verleerd, vooral het introotje van Stranguleret klinkt wel erg smerig), om er vervolgens op on-Undergangse snelheid vandoor te gaan. Ook in die regionen staat de band z'n mannetje. Gelukkig maar voor heel even, al gauw wordt teruggeschakeld naar een demonisch doom tempo met vies piepend gitaargeluid. Een lekker afwisselend nummer waarin diverse elementen van de muziek goed naar voren komen. Rådden Messe tapt uit hetzelfde beschimmelde vaatje, van het traagste doomtempo, via een verkwikkende polka (zo ook op Stranguleret) tot een grind achtige uitbarsting, Undergang blijft ten allen tijde zo heerlijk vies klinken. Met als bedorven slagroom op de zompige taart die vuiligheid uit de mond van frontman David Torturdöd die voor zang moet doorgaan. Bah, wat lekker.

En vies blijft het, nummer na nummer. Omeorgie (zonder sample intro), Når Børnene Dør en titelnummer Til Døden Os Skiller (al vooruitgesneld via youtube) gaan nietsontziend door op de ingeslagen weg. Met het afsluitende Kadavermarch (ik spreek geen Deens, maar bij deze titel kan ik me wel wat voorstellen, de thematiek op het album zou ik dan ook niet al te lichtzinnig nemen) als allesomvattend slotstuk van het album. Die laatste bevat trouwens voor Undergang begrippen opvallend lichtvoetige passages.

Hoewel het negatief zou kunnen klinken bedoel ik dat niet zo in dit geval, maar iets verrassend staat er niet op dit album (of het zou de afsluiter moeten zijn). Undergang verdiept zich geheel in z'n eigen stijl van obscure, primitieve death metal met een typisch ranzig geluid, en wijkt daar op geen enkel moment van af. En ik denk ook niet dat er een liefhebber te vinden is die dit anders zou willen, ik in elk geval niet. Laat het dan maar voorspelbaar zijn, het is van begin tot eind genieten van de ranzige taferelen die deze eigenzinnige Denen ons voorschotelen.

David Torturdöd - gitaar, zang

Anders Dödshjælp - drums

Kasper Ondsind - bas