Loading...

Rezet - Civic Nightmares

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 18-03-2012

Tracklist

01. The Quest
02. Combat Shock
03. Out For Blood
04. Charity (The Preacher)
05. Full Throttle
06. Visions From Beyond
07. Gargantua
08. Rezet To Zero
09. Black Convent
10. The Terror Strikes Back

'Res(z)et the rules of metal.' Dit was min of meer het doel van Ricky Wagner (gitaar, zang) en Thorben Schulz (gitaar) die zich ergerden aan de nieuwe metalen trends aan het begin van de 21e eeuw. Dus wat ga je dan doen uit verveling? Inderdaad: zelf een bandje oprichten. Met als inspiratie de speed en thrash metal uit de jaren '80 ontstond zo Rezet. Medestrijders vinden viel in eerste instantie niet mee, ritme-sectie veranderde herhaaldelijk in de vroege dagen van Rezet. Gelukkig wint de aanhouder nogal eens regelmatig, zodat Ricky en Thorben hun muzikale ideeën kwijt kunnen.

Voordat EP Toxic Avenger in februari 2008 verschijnt, waren er al een hele rits demo's en live opnamen in de Duitse underground verspreid. Optredens met klassieke acts en zielsverwanten als Tankard, Flotsam & Jetsam en Agent Steel, maar ook nieuwe acts, zoals Steelwing, Skull Fist, Violator of Gama Bomb geven daar ook voldoende aanleiding toe. Zo wordt bijvoorbeeld al twee keer gespeeld op Wacken Open Air, toch de droom van elke Duitse underground band. Intussen verschijnt in juli 2010 debuut album Have Gun, Will Travel bij bescheiden labels (cd en vinyl). Eenmaal onderdak gevonden bij Twilight is het inmiddels in maart 2012 tijd voor een tweede album: Civic Nightmares.

De muzikale invalshoek is in al die roerige tijden onveranderd gebleven: old school heavy/speed/thrash metal it is! Crunchy riffs, een groovy bas, rollende drums en heavy vocalen vormen klassieke, afwisselend midtempo of speedy heavy/thrash metalsongs met een enthousiasme alsof het 1985 is. Opener The Quest maakt ondubbelzinnig de bedoelingen van Rezet duidelijk, het lijkt wel een potpourri van thrash klassiekers, waarbij vooral Megadeth (de zang) en oude Metallica, Exodus of noem ze verder maar op de inspiratie zijn voor deze muziek.

Combat Shock is een typische speed metal track die me regelrecht doet denken aan het Metallica debuut, maar ook werk uit de klassieke Duitse School (Destruction's Mad Butcher). Out For Blood brengt vervolgens groovy midtempo thrash a la Megadeth ten tijde van Youthanasia, maar Annihilator's Alison Hell hebben deze jonge gasten vast ook wel meer dan eens gehoord. En zo kun je bijna elke track op dit album wel herleiden tot werk van de helden van weleer. Geschiedenisles uit de praktijk, muziek met nauwelijks eigen inbreng, maar gebracht met een jeugdig elan waar ik als verwende 40+ metalfan oprecht en intens van kan genieten.

Niet elk nummer vind ik even sterk, maar op een paar tracks na kan dit album prima dienen als achtergrondmuziek voor een thrash metal karaoke show. Rezet speelt de muziek, teksten van de jaren '80 klassiekers kun je er bijna zo op inzingen. Vooral de speed metal tracks bevallen me het beste, de band komt blijkbaar als ongeleide snelheidsduivel het best tot z'n recht. Uiteindelijk heb ik ook geen idee wat de band bedoelt met het statement waar ik dit stukje mee begon. Hoezo resetten? Dit is klakkeloos kopiëren.

Ik heb om het beeld compleet te maken ook weer eens een bandfoto bijgevoegd: zie de jeugdige onbevangenheid en vergeef Rezet deze ongepolijste, misschien wel naïeve playbackshow. Met een glimlach om de mondhoeken, een koude pilsener binnen handbereik, het hoofd in de meeschudstand en een denkbeeldige microfoon voor de lippen doe ik Civic Nightmares gerust nog een keer over.

Ricky Wagner – Guitar, Vocals

Thorben Schulz – Guitar

Sascha Marth – Bass, Vocals

Bastian Santen – Drums