Loading...

Jumping Jack - Trucks & Bones

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 11-03-2012

Tracklist

01. She Made No Resist
02. Wet Desert
03. Crystal Tree
04. Into My Eyes
05. Churches Flames
06. Taxidermic Sensation
07. Fucking Holidays
08. Black Jack
09. Siren's Blast
10. Drunk Peanut
11. Neverth

Aan bandnaam, titel van het album of de namen van de bandleden zou je het niet afleiden, maar Jumping Jack met hun debuutalbum Trucks & Bones is afkomstig uit Frankrijk. Niet dat dat tegenwoordig nog wat uitmaakt, muziek is universeel en via het wereldwijde web is met allerlei muziek zelfs de verste uithoek van de aardbol bereikbaar. Maar ik verwachtte nou eenmaal niet dat deze rauwe, primitieve houthakkershemden-rock door uitgerekend een Frans gezelschap gebracht zou worden. Nou ja, het bevestigt maar weer de internationale allure van muziekstijlen.

Daar hoeven we in het geval van Jumping Jack dan ook niet moeilijk over te doen. Stevige heavy rock met een smerige stoner saus overgoten, dat is wat dit powertrio in de aanbieding heeft. Het album pakt goed uit met She Made No Resist, een lekkere pittige beuker, stevig maar groovy. Sterke riff, catchy hooks en meezingbaar refreintje. De als cowbell klinkende percussie maakt het plaatje helemaal compleet. De zang is precies zoals ik die graag hoor bij deze muziek: een tikje hees/gruizig, alsof er al iets te veel whiskey langs de strot is gegleden, maar altijd met power. Beetje a la James Hetfield in goede doen.

Wet Desert stampt vervolgens lekker hard door, heerlijk groovende riff met opnieuw catchy accentjes en refrein. Crystal Tree opent met een lekkere stonerriff, maar zal over het geheel een wat melodieuzer track blijken. Het groovet meer dan dat het beukt zeg maar, het refrein is wederom zeer catchy. Zo wordt al met al de afwisseling niet vergeten, want Into My Eyes beukt weer als een malle en laat horen dat Jumping Jack ook met snelheid overweg kan. Al is het refrein dan weer bijna gevoelig te noemen, mooie wisselwerking.

Zo ramt, beukt, sleurt, zwoegt en groovet Trucks & Bones allesoverheersend via de gehoorgangen door de hersenpan en neemt me volledig in bezit. Ik heb nou eenmaal een zwak voor dit soort muziek, zolang het maar heavy rockt en groovy swingt, die combinatie grijpt me. Al vind ik niet alle nummers even sterk op dit album, maar ja, dat hoeft natuurlijk ook niet. Churses Flames vind ik bijvoorbeeld een beetje een zeurend nummer, niet fijn. Zo vind ik sommige tracks een beetje vrijblijvend, een beetje niks-aan-de-hand achtergrondmuziek. En daar kan een album als dit uiteindelijk ook prima toe dienen.

Daar staan genoeg sterke en stevige tracks tegenover die me wel onmiddellijk bij de spreekwoordelijke kl*ten grijpen, zoals She Made No Resist, Into my Eyes, Fucking Holidays (beetje punky attitude), Siren's Blast (lekker groovy) en uitsmijter Neverth (al eindigt die wat onverwacht). Dit is muziek waarin ik mij volledig in kan verliezen, zonder dat ik nou precies kan aanwijzen waar 'm dat in zit. Ik vermoed dat het te maken heeft met het meesleurende swingende karakter van de muziek, de combinatie van stevig en toch pakkend. Ik slinger 'm nog een keer aan en hoofdschud en schreeuw instemmend mee met deze swingende rockers.

Julian Bells - Vocals/Guitar

Manu Redhead - Bass

Chris Dabrown - Drums