Loading...

Agruss - Morok

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 21-04-2012

Tracklist

01. Damnation
02. Morok
03. Punishment for All
04. Fire the Savior from Plague
05. Ashes of the Future
06. When the Angels Fall
07. Under the Snow I
08. Under the Snow II
09. Under the Snow III

26 april is de datum dat het debuutalbum Morok (Морок) van nieuwkomers Agruss uit zal komen. En dat is niet zomaar een willekeurig gekozen datum. 26 april aanstaande is het namelijk ook precies 26 jaar geleden dat de nucleaire ramp van Chernobyl plaatsvond. Agruss is afkomstig uit Oekraïne en haalt veel van hun inspiratie uit de gevolgen van die ramp. Eeuwenoude wouden, moerassen en rivieren bepaalden het landschap, omgeven door een drietal verouderde nucleaire installaties uit het Sovjet tijdperk. Toen daar die ontploffing plaatsvond liet dat voorgoed een litteken achter op onze planeet, Oekraïne, de lokale bevolking en het leven van een zestal jongelui, althans, zo voelen de muzikanten van Agruss dat. Laat ik dan ook maar beginnen met hun eigen statement over het hoe en waarom van dit album:

Agruss' muziek is een kreet van bezorgdheid over de moderne wereld, het milieu, de vervuiling. Het is een bezorgdheid over excessieve ontbossing en toenemende industrialisatie en verstedelijking.. Het is de kreet van bezorgdheid over ons leven waar we de harmonie met de natuur verloren en dus ook de mogelijkheid om gelukkig te zijn en gezond. Het is een bezorgdheid over overmatige consumptie en buitensporige armoede, globalisering en eenwording voor de winst van het bedrijfsleven. Het is een kreet van haat tegen degenen die nog nooit honger of ellende hebben meegemaakt, maar die de ongerepte natuur gulzig bederven. Waarbij het gevolg van het veroorzaken van honger en oorlogen over de hele wereld, het verdienen van bloedgeld en het veroorzaken van pijn en dood er blijkbaar niet toe doet.

Морок is een veelzijdig, diep begrip uit de klassieke Slavische oertaal en kan niet letterlijk worden vertaald. Het is gebaseerd op demonische beelden van oude folklore die angst inboezemen en is nauw verweven met de angst voor afwijzing. Tegelijkertijd voert het veel negatieve concepten en beelden in het achterhoofd; van waanzin, bedrog, duisternis, mist, schemering, ruïne, verval. Морок is de soundtrack van dit alles en daarmee de perfecte titel van het debuutalbum van Agruss; en tevens het eerste deel van een voorgenomen trilogie. De muziek is het resultaat van experimenten om de post-atomaire sfeer van de achtergeblevenen van de ramp van 1986 te beschrijven.

Dat dit niet leidt tot vrolijke muziek lijkt me op voorhand duidelijk. Waanzinnige geluidscollages lijkt me als omschrijving het best op z'n plaats. Agruss laat zich dan ook niet in een hokje proppen, al zijn er wel invloeden uit black en death metal, deathcore, crust en post rock en -metal te onderscheiden; en wat er verder dan nog te horen valt. Dit alles tot een beluisterbaar geheel smeden is al een uitdaging op zich, Agruss slaagt daar wonderwel in. Van woeste geluidsuitbarstingen in het begin (Damnation, titelnummer Morok) tot een met regelmaat sferisch afsluitend drieluik (Under The Snow I tot en met III), dit album vergt alle aandacht van de luisteraar, en doet een beroep op het muzikale incasseringsvermogen.

Daartussendoor zijn als het ware als herkenningspunten wel wat nummers ingebouwd die een meer klassieke, herkenbare structuur hebben, zoals Punishment For All (deathcore?) of When the Angels Fall (grind-achtig). Alom aanwezig en als het ware een verbindende factor zijn enorm heavy vocalen, varierend van een diepe oergrunt tot squeels, die de muzikale uitbarstingen nog een extra zware lading meegeven.

Want zo zwaar als de thematiek is, zo heavy is ook de muziek. Waar de nucleaire ramp een verwoestende werking had op z'n omgeving, zo overrompelt en verplettert Agruss de luisteraar met hun nietsontziende muziek. Waarmee de cirkel dan weer mooi rond is. Noem het chaotisch, noem het eigenzinnig, zelfs dat zijn eigenlijk nog maar understatements voor het totaal eigen en overrompelende karakter van deze muziek.

Tvorek - Vocals

Anton - Vocals

Kadya - Guitar

Pikach - Guitar

Mark- Bass

Nirf - Drums