Loading...

Before the Dawn - Rise Of The Phoenix

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 19-04-2012

Tracklist

01. Exordium
02. Pitch-Black Universe
03. Phoenix Rising
04. Cross To Bear
05. Throne Of Ice
06. Perfect Storm
07. Fallen World
08. Eclipse
09. Closure

Before The Dawn is in 1999 opgestart als soloproject van (toen nog) drummer Tuomas Saukkonen (In dit project is hij zanger, gitarist en toetsenist). In de loop der jaren worden met sessiemuzikanten diverse demos en singles, zes full length albums, een DVD en twee EP's opgenomen en uitgebracht. In Juni 2011 lijkt daar een eind aan te komen wanneer de ritmesectie van dat moment wegens 'wederzijdse muzikale en persoonlijke blabla' er mee ophoudt. Dit zorgt voor een ommekeer in de geschiedenis van Before The Dawn. Samen met jarenlang partner in crime Juho Räihä (leadgitarist) en nieuwbakken bassist Pyry Hanski en drummer Joonas Kauppinen ontstaat als gevolg daarvan nu een echte band! Rise Of The Phoenix kan daarmee geen toepasselijker titel zijn voor het nieuwste stukje studiovlijt van dit viertal.

Toen ik in eerste instantie zag met welk genre het label de muziek van Before The Dawn aanduidt, schrok ik wel even. De term 'dark metal' brengt bij mij niet de beste associaties boven, ik denk dan altijd aan een soort gothic/soft, poppy metal met een donker/fout klinkende zanger, vergelijkbaar met het (eveneens) Finse Him. Gelukkig kon ik er niet verder naast zitten! Before The Dawn speelt een moderne mix van power (het epische karakter) en melodieuze death metal (de heaviness), weliswaar met een enigszins donker, gotisch tintje, maar daar ligt zeker niet de nadruk op.

Dat komt al meteen goed naar voren in de vlotte opener Pitch-Black Universe. Blastende drumpartijen gaan hand in hand met melodieuze gitaarlijnen, spetterende riffs en een stoere grunt. Semi titelnummer Phoenix Rising doet daar niet voor onder en rost er ook weer lekker heavy vandoor. Ik heb inmiddels geen idee meer wat Nuclear Blast in gedachten heeft met 'dark metal', ik hou het gewoon op moderne melodieuze death. Ok, das misschien een mode-term, maar dekt hier wel de lading. Dat houdt dan inderdaad ook wel meteen de verwachting in dat deze muziek niet al te origineel is; en dat klopt ook wel. Met name in mede-Scandinaviërs Zweden barst(te) het natuurlijk van dit soort bands.

Dat mag echter niet voorkomen dat Before The Dawn wel degelijk bestaansrecht heeft, en niet zomaar een kloon is omdat ze (onder anderen) in een genre opereren dat al overbevolkt is. Deze band laat zich wat dat betreft niet helemaal in dat hokje stoppen. Luister bijvoorbeeld maar eens naar het afwisselende en slepende Throne Of Ice, waarin heel lichtjes nog de oude gothic invloeden herkenbaar zijn. Of het behoorlijk melodieuze en toegankelijke Eclipse (ondanks de overvloedig aanwezige double bass drums). Een bijna balladesque benadering van melodieuze death. Dat zet zich nog voort in afsluiter Closure (goh). Grotendeels instrumentaal, akoestisch gitaarspel en zeer melodieus. Er komt een kort stukje zang in voor, hier had ik graag wat cleane zang gehoord eerlijk gezegd.

Uiteindelijk valt Rise Of The Phoenix me niet al te veel mee. Zoals je van een ervaren stel muzikanten mag verwachten zit de muziek prima in elkaar en is het album als geheel lekker beluisterbaar. De kneep zit 'm in het gebrek aan afwisseling van het songmateriaal. Before The Dawn leunt op dit album wel erg op het hippe melodeath genre, waar de band qua roots toch wel interessanter voor de dag zou kunnen komen wat mij betreft. Kiest Before The Dawn voor de gemakkelijke weg? Deze wederopstanding voorspelt in dat geval weinig spannends voor de toekomst.