Loading...

AtomA - Skylight

Gepost in Reviews door Edwin Enklaar op 12-04-2012

Tracklist

01. AtomA
02. Skylight
03. Hole In The Sky
04. Highway
05. Bermuda Riveira
06. Resonance
07. Solaris
08. Rainmen
09. Saturn And I
10. Cloud Nine

Vroeger toen je nog wel eens een interessante platenzaak tegenkwam in de Nederlandse winkelstraten, wilde ik nog wel eens een album blind kopen. Intuïtief wist ik, na een enkele blik op het label en het artwork wel wat voor vlees ik ongeveer in de kuip had. Daar had ik in het geval van AtomA’s debuut Skylight dan mooi even compleet voor aap gestaan. Want denkende dat ik met een olijk Scandinavisch power metalgezelschap te maken had, werd ik hier namelijk mooi even verrast door de hallucinogene klanken van dit Zweedse trio.

AtomA fungeert op Skylight als gids in een reis langs onontgonnen gebieden van de uitgestrekte kosmos. Langs quasars, zwarte gaten en sterrennevels. Ver voorbij de grenzen van waar niemand ooit gegaan is. In het naar de eigen bandnaam vernoemde openingsnummer wacht de luisteraar een tamelijk massief onthaal. De muur van geluid is imponerend en rustgevend tegelijk. De dominante keyboardgeluiden die de door stevige ondergrond begeleid worden, verwijzen onmiddellijk naar Ayreon, maar het blijft gelukkig slechts bij verwijzen.

De doom/death die als fundament dient, is wel wat eentonig. De doom biedt geen herfstachtie depressies en de death geen splijtende riffs. De spaarzaam ingezette vocalen variëren van saaie grunts tot een meer meeslepende vorm van shoegaze-achtige zang. Eigenlijk vind ik de vocalen de bij tijd en wijle wat storend. Maar misschien is het dissonante karakter ervan wel symboliserend voor het dodelijke gevaar wat wel degelijk aanwezig is in de verder zo serene rusten kalmte van het heelal. Maar uiteindelijk zijn het de toetsen die het album een prachtig ambient karakter geven. Heel af en toe neigen de futuristische klanken zelfs naar trance.

Wie na het beluisteren van het onlangs door collega Chris besproken jongste hoofdstuk uit de Hawkwindhistorie geen genoeg heeft van het universum, kan gerust aan boord stappen van de sterrenkruiser van AtomA. Qua geluid is Skylight heel anders en veel moderner dan Hawkwind, maar de uitwerking is precies hetzelfde. Koptelefoon op en ‘off you go’.

Ehsan K - Vocals / Synth

Jari Lindholm - Guitar

Siavosh - Bass

Markus Hill - Drums