Loading...

Panoptikon - Strayed from the Path

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 18-04-2012

Tracklist

01. Viral Revolution
02. Strayed from the Path

Het is een tijdje stil geweest rond Panoptikon, dus eerst maar even (opnieuw?) voorstellen. De band is in 2006 ontsproten uit de rijke Nijmeegse death metal bodem, het titelloze demodebuut stamt alweer uit 2008. Daarna zijn er aantal bezettingswisselingen geweest en is de band min of meer opnieuw gestart met een nieuwe drummer en gitarist. Sinds die tijd ging het vrij stabiel en is er vooruitgang geboekt in schrijven en optreden, maar van opnames kwam het steeds niet en uiteindelijk liet de motivatie wat te wensen over. In 2010 verliet nog een bandlid de band en kwam de huidige bezetting tot stand (met gitarist Martin Klomp als laatste aanwinst).

Vanaf zomer 2011 zijn er diverse optredens in de regio gedaan, is er een nieuwe website in elkaar gedraaid, is Panoptikon zich actief via diverse social media uitingen gaan promoten; en ook niet onbelangrijk: er is merchandise ontworpen. Last but not least werd een tweetal nieuwe nummers opgenomen, voor wat dus deze promo Strayed From The Path zou gaan worden. Panoptikon ligt weer helemaal op koers, komend jaar wil de band de nieuwe muziek flink gaan promoten en optredens vergaren.

Tja, wat kun je verder nog vertellen over een dikke zes minuten aan muziek, verdeeld over twee nummers. In eerste instantie dat het duo een positieve eerste indruk achterlaat. De twee tracks zijn kort en krachtig, zonder bullshit. Viral Revolution staat voor harde moderne metal, maar toch catchy. De grunt wortelt nadrukkelijk in de death metal bodem, terwijl de gitaarriffs regelmatig groovy thrashend voor de dag komen. Een goeie combinatie wat mij betreft. Tel daar een drummer bij op die niet bang is voor een blastbeat, en een bassist die zijn zessnarige maatje stuwend ondersteunt in de groovy passages en het plaatje lijkt me wel compleet.

Strayed From The Path doet het qua tempo wat rustiger aan, nog meer gebaseerd op groovy thrash riffs. Panoptikon tagt zichzelf nadrukkelijk als old school death metal, toch liggen de thrash invloeden zo aan de oppervlakte dat ikzelf liever spreek van thrash/death metal. Weliswaar gebaseerd op de old school feel, maar dan toch wel met een modern geluid. De productie (Jory Hoogeveen's Pitch Note) is helder en fris en laat alle elementen uit de muziek goed naar voren komen. Dit smaakt naar meer.

Jelle – Drums

Patrick – Bas

Martin – Gitaar

Thomas - Vocalen