Loading...

Mirrormaze - Walkabout

Gepost in Reviews door Peter van der Wielen op 21-05-2012

Tracklist

01. Prisoner
02. Earn Your Answers
03. Vicious Circle
04. Lost In A Belief
05. Joke
06. Deeper Signs
07. Walkabout
08. Missing
09. Broken Soul

Mirrormaze is een nieuwe Italiaanse progmetal band die is opgericht in 2008 door Davide Penna (gitaar), Sam Lafranchini (keyboards) en Matteo Maselli (drums). Zij hadden eerder al regelmatig in verschillende bands samen gespeeld. Begin 2009 zijn ze begonnen met het schrijven van nummers die beïnvloed zijn door bands als Dream Theater, Fates Warning, Symphony X, Rush, Nevermore. Wat uiteindelijk een 5-track demo heeft opgeleverd. Nummers die leunen op progressieve metal, maar ook met alternatieve metal invloeden.

Na een lange zoektocht en audities werd eindelijk Fabio D’Amore als zanger gevonden, diezelfde Fabio heeft op dit album ook de baspartijen ingespeeld. Een stabiele bezetting lijkt nu gevonden, tot in 2011 een kink in de kabel kwam en er een verschil in mening ontstond over het managen van de band en de toekomstvisie. Drummer Matteo Maselli moest na goed overleg de band verlaten. Het duurde nog tot midden 2011 voordat ze een vervanger vonden in Fabio Nasuelli, tevens vonden ze in Juan Manuel Savioni uiteindelijk een geschikte bassist.

Voor het nieuwe album Walkabout heeft Mirrormaze dankzij het netwerk van zanger Fabio D’Amore gebruik kunnen maken van een speciale gastzanger, een nieuwe studio in Noord Europa en een gerenommeerd artiest voor de albumhoes. Die speciale gastzanger is niet minder dan Ray Alder van Fates Waring en Redemption, die meezingt op het nummer Deeper Signs. De studio is de Landgren 5.1 studio in Zweden, met Staffan Karlsson (Stevie Wonder, Earth Wind and Fire, Firewind) achter de knoppen. Gustavo Sazes (Arch Enemy, Manowar, Angra, Kamelot) heeft de albumhoes verzorgd.

Het openingsnummer Prisoner is een sterk begin van een album dat ons meteen meeneemt naar het Mirrormaze wereldje. Invloeden van Fates Warning zijn duidelijk te horen, al storen ze niet; de gitaar solo is supervet en de ritme sectie is retestrak. Het opvolgende Earn your Answers is een goed vervolg op het openingsnummer, ook de arrangementen en harmonieën zijn weer erg goed.

Vicious Circle is een nummer dat elke liefhebber van dit genre zal kunnen waarderen, terwijl Lost In A Belief meer een donkere en nostalgische toon zet richting Dream Theater. Joke begint als een wiegeliedje, maar blijkt een van de stevigste nummers van de plaat en is voorzien van agressief gitaarwerk.

Het hoogtepunt van deze plaat, Deeper Signs is het nummer waar Ray Alder zijn bijdrage aan heeft verleend, hij mag het nummer openen met zijn zang en mag verderop de tweede stem achter Fabio D’Amore zijn. Titelnummer Walkabout is ook een erg overtuigend nummer, Missing is een rustig nummer dat overgaat in het laatste nummer van dit album: Broken Soul waar alle remmen nog een keer goed los gaan en alle instrumentalisten laten horen wat ze in huis hebben.

De sterke kant van de band zit hem toch in de muziek, terwijl de vocale arrangementen iets sterker hadden gekund. Dit wil niet zeggen dat Fabio D’Amore niet kan zingen, maar hij komt soms wat geforceerd over. Al met al een goed debuut album van deze getalenteerde Italianen, fans van eerder genoemde bands zouden zeker een keer moeten gaan luisteren naar deze plaat. Ikzelf kan goed luisteren naar progressieve rock/metal en ik denk dat deze band zeker mee kan gaan tellen in dit genre.

Davide Penna - gitaar

Sam Lafranchini - keyboards

Fabio D’Amore - zang

Fabio Nasuelli - drums

Juan Manuel Savioni - bas