Loading...

Bilocate - Summoning The Bygones

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 10-06-2012

Tracklist

01. The Tragedy Within
02. Beyond Inner Sleep
03. A Deadly Path
04. Passage
05. Dead Emotion (Paradise Lost cover)
06. Hypia
07. 2nd War In Heaven
08. A Desire To Leave (parts I, II, III)

Aan bands uit de meest exotische landen tegenwoordig geen gebrek, toch ben ik nog nooit een band uit Jordanië tegen gekomen. Nou ja, eentje moet er de eerste zijn, dus hier is Bilocate. Uiteraard afkomstig uit de stal van Code666, dat een patent lijkt te hebben op het vinden van deze talenten uit niet voor de hand liggende metal landen.

Je mag het me aanrekenen dat ik nog nooit van deze band gehoord had. Bilocate bestaat al sinds 2003, het binnenkort te verschijnen Summoning The Bygones is al hun derde album. De eerste twee verschenen op lokale labels en waren nou niet bepaald eenvoudig verkrijgbaar, maar voor dit derde album is alles uit de kast getrokken om er internationale allure aan te geven. Zo schittert Dan Swanö als gastvocalist op een tweetal tracks (Hypia en A Desire To Leave), en is het album in Zweden gemixt en gemasterd door Jens Bogren (Opeth, Paradise Lost, Amon Amarth, Katatonia).

Bij nadere bestudering blijkt het echter niet helemaal om een nieuw album te gaan. Een aantal van de nummers op Summoning The Bygones zijn opnieuw gearrangeerde en opgenomen versies van materiaal dat al eerder op debuutalbum Dysphoria (2005) stond. Vijf titels komen in elk geval overeen, hoe het met die andere twee zit weet ik niet (andere titel, nieuw nummer?). Aangevuld met de Paradise Lost cover Dead Emotion (afkomstig van Gothic uit 1991) levert dit zo'n 72 minuten muziek op. Vergelijken met dat debuut kan ik niet, ik heb het simpelweg niet.

Na een eerste beluistering van de tweetal tracks The Tragedy Within (met mooi 'Oosters' intro) en Beyond Inner Sleep aan het begin van het album heb ik al een helder beeld van de muzikale richting van de band. Al rept het label van dark oriental metal, ik hou het op de combinatie death/doom met een licht progressieve inslag(2nd War In Heaven). De toevoeging oriental begrijp ik gezien de afkomst, maar lokale invloeden spelen geen bepalende rol binnen de muziek van Bilocate; al zijn ze er natuurlijk wel.

De muziek is afwisselend helder snel en rauw (death), dan weer dreigend log en traag (doom). Met als overeenkomst dat die muziek altijd een zeker drama, een gevoel van dreiging en melancholie met zich meedraagt. Zo vinden we blastpassages (A Deadly Path) naast hartverscheurend fraaie, maar altijd duistere melodieën (Passages, Hypia). Aangevuld met toetsenpartijen voor een spaarzaam gothic/melodisch effect komt zo bijna het hele scala aan extreme metal op dit album voorbij. Aan de interessante wisselwerking tussen atmosferische passages en ruwe uitbarstingen dus geen gebrek.

De Paradise Lost cover Dead Emotion wordt goed uitgevoerd, Bilocate heeft er zelfs wel wat eigens aan gegeven. Zo is de vrouwelijke zang uit het origineel vervangen door een gitaarlijn, en dat pakt netjes uit. Ik vind dat Bilocate sowieso wel een eigen gezicht heeft. Hoewel veel elementen in de hedendaagse progressieve, melodieuze (death) metal terug te vinden zijn weet deze band daar een heel eigen invulling aan te geven. Zeer groot pluspunt daarin is de kraakheldere productie, waardoor het instrumentarium goed tot z'n recht komt en geen enkel aspect onderbelicht blijft. Het sterke spel van de bandleden doet de rest.

Save the best for last, aan dat credo houdt Bilocate zich ook. Het afsluitende A Desire To Leave is het magnum opus van Summoning The Bygones: een in drie hoofdstukken verdeeld verhaal dat in bijna 20 minuten laat horen wat Bilocate allemaal in z'n mars heeft. Zoals zo vaak een perfecte samenvatting, en daarmee ook een daverend slotstuk van een sterk album. Het wordt tijd dat de Europese metalfan kennis maakt met Bilocate, want Summoning The Bygones is een waardevolle aanwinst voor elke (digitale?) platenkast.

Ramzi Essayed - Vocal

Rami Haikal - Rhythm Guitars

Baha Farah - Lead Guitars

Waseem Essayed - Keyboards

Hani Al Abadi - Bass

Ahmad Kloub – Drums