Loading...

Ad Patres / Writhing - Split tape

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 11-05-2012

Tracklist

Writhing:
01. Indomitable
02. Death Of Your Dream
03. Prey
Ad Patres:
04. The Lock
05. To The Fathers
06. Scorn Aesthetics

Een split op tape, dat is anno 2012 toch wel redelijk opmerkelijk, lekker old school. Het Amerikaanse Writhing en het Franse Ad Patres hebben elkaar hier gevonden. Beiden leveren drie tracks, in beide gevallen gaat het hier om eerder uitgebracht materiaal. De bijdrage van de Amerikanen bestaat uit de eerder dit jaar gelanceerde EP Indomitable (hun derde wapenfeit). Ad Patres recyclet hun titelloze en tot nu toe enige demo/promo van eind 2010.

Hoewel het dus gaat om een tape release wordt het werkstukje ook digitaal verspreid, dat is dan weer een stukje minder old school. Ook niet echt ouderwets te noemen is het geluid dat de luisteraar voorgeschoteld krijgt. Dat is namelijk spetterend, agressief en eigentijds verfrissend, in een heldere mix met een stevige bite. In tegenstelling tot de muziek dan weer, want die bestaat in alle zes de tracks uit authentieke death metal die rechtstreeks uit de beginjaren '90 afkomstig lijkt. Dat geeft de split tape in elk geval wel een bepaald geheel.

Verschillen zijn er natuurlijk ook tussen de twee bands. Writhing heeft de neiging om wat rauwer te klinken, waar Ad Patres zich bedient van een meer gepolijst geluid. Met Indomitable en Death Of Your Dream gaat Writhing lekker lomp van start, grotendeels goed op snelheid, pittig drumwerk en brute riffs. Om nog maar te zwijgen van die uberbrute grunt, wat een strot! Prey opent daarna met akoestische gitaar, ook gaat het nummer niet meteen in de hoogste versnelling, dus er is een klein minuutje voor een adempauze. Deze laatste bijdrage van Writhing zit dus wat subtieler in elkaar, en neigt daarnaast zelfs wel een beetje naar black metal.

Ad Patres trapt af met The Lock. Dacht ik bij Writhing al met een brute strot te maken te hebben, de naar grind neigende rochel bij Ad Paters mag er zeker ook wezen. Deze muziek klinkt net wat groovier, veel ruimte voor de bas op deze track. Desondanks worden er op gepaste momenten verbluffende snelheden gehaald. Vooral To The Fathers en Scorn Aesthetics rossen als een malle, waarbij overigens voorzichtige melodieuze aspecten niet vergeten worden. Die paar tempowisselingen komen precies op tijd, maar grotendeels staan de voetjes stevig vastgespijkerd op het gaspedaal.

Deze tape bewijst voor mij dat ook de minder groten der aarde tegenwoordig met een prima geluid op de proppen kunnen komen. Ik had nog nooit van beide bands gehoord, maar wat mij betreft doen ze qua muzikale invulling niet onder voor de gekende acts uit het genre. Liefhebbers van spetterende, snelle old school death (met in het geval van Ad Patres een smerig grindcore randje) slaan hier hun slag!

Writhing:

Greg Mastin - Drums

Matt DePlancke - Vocals

Don Durr - Guitar

Mike Nastasy – Bass

Ad Patres:

Axel Doussaud - Vocals

Canard - Guitar

Olivier Bousquet - Guitar

Arnaud Pecoste - Bass

Yann - Drums