Loading...

Bodyfarm - Malevolence

Gepost in Reviews door Edwynn op 18-05-2012

Tracklist

01. Trapped (Intro)
02. The Butcher
03. Iced
04. Sleep Terror
05. Demons Of The Cross
06. Charlatan Messiah
07. Tombstone Crusher
08. Malevolence
09. I Am The War
10. Cryptic Realms (Massacre Cover featuring Kam Lee)

Oude liefde roest niet. Een tegelwijsheidje dat in de metal nog best vaak opgaat. En gelukkig maar. Want het is heerlijk om deelgenoot te zijn in de ongeremde passie van een stel muzikanten dat gewoon lekker doet waar ze zin in heeft. Niet de originaliteitsdrang, maar de passie voor datgene wat men doet dat is doorslaggevend. Wie dat bewerkstelligt, onderscheidt zich zonder het wiel opnieuw uit te vinden. Het eerste volledige album Malevolence van het Amersfoortse Bodyfarm is zo’n brok passie. Passie voor death metal van de oude school.

Met een spookachtig piano intro weet je meteen welk naderend onheil je te wachten staat. De juiste snaar is daarmee direct geraakt. En als het splijtende geweld van The Butcher dan daadwerkelijk losbarst, is het voor de death metalliefhebber wellustig wentelen geblazen in dat rottende, stinkende vlees waarmee deze slagers je om de oren slaan. Met een heerlijk zwaar geluid worden volgens overbekend stramien de klodders death metal opgelepeld. Nummers als The Butcher, Iced en Charlatan Messiah passen steevast dezelfde trucs toe. Men vliegt eer eerst met twee benen in om dan vervolgens terug te schakelen naar een groovend tempo. Het doet me regelmatig denken aan de werkwijze van de hele oude Gorefest. Het had voor wat verveling kunnen zorgen ware het niet dat de riffs en harmonieën zo verdomde lekker klinken. Men weet met het sinistere gitaarspel heel goed de aandacht vast te houden en de spanning op te bouwen.

Op strategische plaatsen op het album zijn wat meer afwijkende tracks geposteerd die wat mij betreft ook de hoogtepunten zijn. Ik doel op het energieke Demons Of The Cross dat met zijn energieke heavy metalgedreven tempo menig nekwervel aan gruzelementen moet doen slaan. Ook het spannende Tombstone Crusher is net even anders. Een griezelige baslijn draagt hierbij aan mooie dosis sfeer. Een pluspunt voor dit soort death metal. Over sfeer gesproken: het lange I Am The War houdt je op het puntje van je stoel met zijn zwaarmoedige middenstuk. Als kers op de taart worden de helden van Massacre geëerd met een obligate uitvoering van Cryptic Realms. Brulbroei Kam Lee doet ook gezellig mee. Goed om te horen dat die man nog leeft.

Met zo’n afsluiter wordt de passie voor death metal nog eens onderstreept. En zoals gezegd, op Malevolence komen veel ideeën voorbij die we wel eens eerder gehoord hebben. Het songmateriaal en de spetterende uitvoeringen compenseren dat gegeven ruimschoots. Bodyfarm mag best trots zijn op dit debuut. Wie death metal in zijn puurste vorm een warm hart toedraagt, kan met een gerust hart zijn slag slaan.

Quint Meerbeek - drums

Thomas Wouters - guitars, vocals

Mathieu Westerveld - bass

Bram Hilhorst - guitars