Loading...

Nile - At The Gate Of Sethu

Gepost in Reviews door Geert van der Laan op 24-06-2012

Tracklist

01. Enduring The Eternal Molestation Of Flame
02. The Fiends Who Come To Steal The Magick Of The Deceased
03. The Inevitable Degradation Of Flesh
04. When My Wrath Is Done
05. Slaves Of Xul
06. The Gods Who Light Up The Sky At The Gate Of Sethu
07. Natural Liberation Of Fear Through The Ritual Deception Of Death
08. Ethno-Musicological Cannibalisms
09. Tribunal Of The Dead
10. Supreme Humanism Of Megalomania
11. The Chaining Of The Iniquitous

Met het weer in ons kikkerlandje wil het niet bepaald vlotten maar de heren van Nile zorgen ervoor dat een vlucht naar het oude Egypte gauw geboekt is. Inmiddels zijn we al terechtgekomen bij het zevende album van dit trio. De vraag die bij me rijst: hoe weet Nile hun afgebakende mix van Egyptische death metal geweld uitdagend en interessant te houden? Het voorlaatste album was voor mij al een bewijs dat er nog genoeg uit de formule te halen valt. Nu maar hopen dat de bron vanwege de warmte niet is opgedroogd.

De sfeer zit er heerlijk in als de eerste Arabische tonen van zich laten horen. Als de zware akkoorden hier vervolgens overheen walsen, is het ouderwets genieten geblazen. Tempowisselingen, diep gegrom, afwisselende gitaarriffs, zware tonen en natuurlijk de ultrasnelle, maar ook langzamere technische drums doen hun werk formidabel.

Het geluid is vrij clean voor Nile-begrippen, waardoor alle instrumenten goed te volgen zijn. Hierdoor dreigt er uit de gitaarsound nooit een brij te ontstaan waaruit met meer moeite de structuur van de riffs te ontdekken valt; hetgeen op eerder werk van Nile nog wel eens het geval kon zijn. Wel levert het qua bruutheid iets in. Al is At The Gate Of Sethu zeker geen mak lammetje te noemen hoor, wees maar gerust.

De lengte van de nummers is gemiddeld iets naar beneden geschroefd waardoor ze, ondanks de variatie, een stuk compacter aanvoelen dan op voorganger For Whom The Gods Detest. Wat niet gezegd kan worden van de overwegend lange songtitels die wederom tongbrekend lang van aard zijn. Ieder nummer bevat kenmerkende hooks die een blijvende indruk achterlaten. Ook dit album ontkomt niet aan muzikale intermezzo’s die de Egyptische sfeer nog even extra weten aan te dikken.

Het zeer verzorgde artwork is gecreëerd door Seth Siro Anton, bekend van zijn werk voor onder anderen Kamelot en Septic Flesh, waarvan hij zelf bandlid is. Het straalt precies de sfeer van de mysterieuze Egyptische oudheid uit en vormt een zeer nette toevoeging aan het muzikale gedeelte.

Nu kan iedere song op deze plaat wel persoonlijk ontleed worden maar dat is nergens voor nodig. De fans van Nile kunnen wederom blind overgaan tot aanschaf. Persoonlijk niets dan lof voor Nile en dit nieuwe werkje voelt dan ook aan als een verkwikkende oase in een allesverzengende hitte.

Karl Sanders - Guitars, Vocals

Dallas Toler-Wade - Guitars, Vocals

George Kollias - Drums