Loading...

Ne Obliviscaris - Portal of I

Gepost in Reviews door Geert van der Laan op 12-06-2012

Tracklist

01. Tapestry of the Starless Abstract
02. Xenoflux
03. Of the Leper Butterflies
04. Forget Not
05. And Plague Flowers The Kaleidoscope 1
06. As Icicles Fall
07. Of Petrichor Weaves Black Noise

Ne Obliviscaris uit Australië gooide reeds hoge ogen in de underground scene. Er wordt dan ook zonder twijfel reikhalzend uitgekeken naar hun debuut dat door niemand minder dan Jens Bogren (Devin Townsend, Ihsahn, Katatonia, Opeth) gemixt en gemasterd is. Met zeven lange nummers creëert dit sextet een mix van extreme metal met veel plaats voor een progressieve wind. Volgens de biografie valt er in de muziek het volgende te ontdekken: progressive, black, thrash, death en melodic metal. Daarnaast valt er western art music, jazz en flamenco te bespeuren. Kortom: interesse gewekt.

Dat extreme metal niet ontbreekt laat opener Tapestry Of The Starless Abstract snel weten en knalt met een blast en black metal-geweld voorwaarts. Na enkele minuten valt het stil en is er tijd voor rustige elementen middels een tokkel en een zingende viool. Hierna beukt het rustig verder waar wederom de viool ondersteunt. Forget Not kent een lang muzikaal, progressief stuk waarin viool en akoestische gitaar de hoofdrol vertolken. Lekkere ritmes ondersteunen de boel. Aan het eind gaat de voet nog even richting het gaspedaal om in die richting af te sluiten.

Dat het hier om een stel enorm bekwame muzikanten gaat, staat buiten kijf. Het mooie is dat ze daarnaast ook nog in staat zijn om nummers te schrijven die de luisteraar beetnemen. De band is er niet om je even een poepje te laten ruiken qua musiceren maar probeert bewust alle invloeden in meeslepende, lekkere muziekstukken om te zetten. De cleane zang van Tim Charles, tevens violist, is echter voor mij een doorn in het oog en haalt me compleet uit de sfeer. Zijn zeurderige sound irriteert enorm en had wat mij betreft wel achterwege gelaten mogen worden. De black metal krijs maakt gelukkig veel goed op vocaal gebied.

Verrassend, divers en eigenzinnig. Louter wat steekwoorden om het werkje Portals Of I te omschrijven. Naar eigen smaak zijn de nummers wat te lang uitgesponnen en had het iets bondiger gemogen. Als je geen kant-en-klare brokken zoekt maar iets verfrissends waarop je zelfs na meerdere draaibeurten nog nieuwe ontdekkingen doet, dan zit je met dit album gebakken.

Xenoyr - Lead Vocals & Lyrics

Tim Charles - Violin & Clean Vocals

Matt Klavins - Guitar

Brendan 'Cygnus' Brown - Bass

Benjamin Baret- Lead guitar

Nelson Barnes - Drums