Loading...

Brood Of Hatred - New Order Of Intelligence

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 29-05-2012

Tracklist

1. Deconstruction (03:40)
2. Terminal Velocity (04:28)
3. The Mind That Emerged (06:08)
4. Technological Genocide (03:58)

Het drietal jongelingen dat Brood Of Hatred vormt is afkomstig uit Tunesië, niet direct het eerste land waar je aan denkt bij extreme metal. Oorspronkelijk begonnen als eenmansproject debuteerde de 'band' eerder dit jaar met de viertrack EP New Order Of Intelligence. Pas daarna kreeg de band z'n huidige vorm en is inmiddels uitgegroeid tot trio.

Opener Deconstruction zet de toon: een bas intro maakt plaats voor smerige gitaar riffs en degelijk, maar weinig afwisselend drumwerk (geen drummer van vlees en bloed misschien?). Wat we horen zou ik omschrijven als atmosferische black, met een vleugje death metal. De (atmo)sfeer komt vooral voort uit de productie, die sober is en een soort sinister gevoel oproept. Hier is geen ruimte voor fijnzinnigheid of een helder geluid. De death metal invloeden zitten 'm in (onverwachte) tempowisselingen, een enkele trage en logge passage (Technological Suicide), en de brute grunt. Vooral Terminal Velocity kent de nodige variatie en bevat mijns inziens goede muzikale ideeën.

Het sobere gitaarwerk schakelt tussen tremolo riffs, dissonante akkoorden en vrij standaard riffs zoals we ze al best lang uit de langzamere black metal kennen. Ook de instrumentale blastpassages zijn nauwelijks verrassend te noemen, en gaan als ze te lang aanhouden zelfs op m'n zenuwen werken. Op zich bevat de muziek genoeg power en agressie om te boeien, daarnaast zijn de atmosferische passages inderdaad sfeervol. Die aspecten beheerst de band prima, maar ze worden te eenvoudig ingevuld, zonder enige vorm van spanning of samenhang.

Ik neem aan dat de bandleden van Brood Of Hatred nog best jong zijn, en er dus nog ruimte is tot groei. Ik hoor de bedoelingen van de band zeker terug in hun muziek, en ik hoop dat ze dat kunnen ontwikkelen en groeien als songwriters. Potentie heeft dit trio zeker.

Mohamed Melki – Vocals & Bass

Youssef Aouadi – Drums

Jon Pereira – Guitar