Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Engel - Blood Of Saints

Gepost in Reviews door Peter van der Wielen op 05-07-2012

Tracklist

01. Question Your Place
02. Frontline
03. Feel Afraid
04. Numb
05. Cash King
06. One Good Thing
07. Blood of Saints
08. Down to Nothing
09. Drama Queen
10. In Darkness
11. Journeys End

Deze band komt niet zoals de naam doet denken uit Duitsland, maar uit Zweden. Blood Of Saints is al hun derde album. Dit is voor mij ook het eerste album dat ik review van een band die ik ken, en zelfs hun eerste twee albums (Absolute Design en Threnody) heb gehoord. Producer Tue Madsen (The Haunted, Hatesphere, Dark Tranquility) is, net als voor Threnody, weer gevraagd om zijn bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de sound en stijl van de band. 2011 was een erg succesvol jaar voor Engel: ze hebben met Pain en Arch Enemy door Europa en het Verre Oosten getourd. En in april 2012 hebben ze met Arch Enemy in Japan getourd.

De muziek die Engel maakt is moeilijk in een hokje te plaatsen, is het nou melodieuze death metal? Op hun eerdere platen was dit misschien iets meer hun richting, nu gaat het toch wat meer de industrial/metal(core) kant op. Gevarieerd is het in ieder geval wel, het laat in ieder geval een band horen die niet bang is om te experimenteren met verschillende genres, en die dan ook naadloos in elkaar laten vloeien. Vocaal gezien is het ook erg divers, van cleane zang tot rauw gebrul, al zijn de koortjes soms wel erg zoet. Muzikaal is het ook dik in orde, gitaren liggen lekker dik in de mix, en de drums klinken solide. Het grootste verschil met de andere bands in dit genre in dat de keyboards een wat industrieel getint geluid hebben.

De cd opent met Question Your Place (tevens de eerste single) met duidelijk aanwezige industrial elementen, wat dubstep, en variërende vocalen; dat eigenlijk wel vraagt om meer. Frontline gaat eigenlijk verder in dezelfde stijl met een wat meer melodieuze death metal toon, als zijn voorganger. Om over elk nummer nou iets te gaan schrijven vind ik in dit geval onnodig. Als je al bekend bent met het vorige werk van Engel, dan is dit een logisch gevolg in de ontwikkeling van de band. Net als bij de nieuwe van Morbid Angel, waar ook elektronische en techno invloeden werden gebruikt, wat mij betreft niet ten goede van de muziek kwam, maar in het geval van deze band stoort het in ieder geval niet. Bands als Soilwork en In Flames doen het uiteindelijk ook, alleen Engel gooit in de melodische death metal wat techno, thrash en alternatieve invloeden in hun soep en koken het tot een smaakvol geheel. Toevallig zitten Engel en Morbid Angel tegenwoordig wel bij hetzelfde label Season Of Mist.

Voor enkele grote bands was hun derde album hun grote internationale doorbraak: denk aan Iron Maiden's Number of the Beast, Metallica's Master Of Puppets, Slayer's Reign In Blood. Of dit voor Engel ook zal gebeuren, ik ben bang van niet. Niet dat het een slechte plaat is, maar de echte old school metalheads zullen deze plaat links laten liggen. Mensen die een wat ruimere smaak hebben zouden er best een aangename verrassing aan kunnen hebben.

Magnus Klavborn - vocals

Niclas Engelin - guitars

Marcus Sunesson - guitars

Steve Drennan - bass

Jimmy Olausson - drums