Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Kong - Merchants Of Air

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 11-07-2012

Tracklist

01. El Pilar
02. Astral Calls
03. Steamtrucking
04. The Gates Of Exception
05. Same Meaning Different Worlds
06. Wahnsinn, Baby
07. Stug
08. Vapour Lock
09. No Strings Attached
10. Blue Couch
11. Back Into The Trees

Het Amsterdamse Kong gaat al vanaf 1988 z’n eigen gang, ondanks een adempauze van een jaar of zeven en een voor driekwart herziene bezetting toont de band zich in 2012 nog altijd alive & kickin'. De muzikale basis blijft ten alle tijden intact, zo bewees ook al 'comeback' album What It Seems Is What You Get uit 2009. En zo klinkt ook de nieuwe, zevende langspeler Merchants Of Air vertrouwd, krachtig en actueel. Kong heeft vooral ook live naam gemaakt door hun unieke manier van optreden: dat doet de band in hun quadrofonische setup, waarbij ieder lid van de band in een andere hoek van de zaal zijn instrument bespeelt.

Elf tracks, bomvol heavy gitaarriffs, eigenzinnige samples, strakke dance beats en opzwepende drums, kortom: alle bekende ingrediënten komen op Merchants Of Air voorbij. Al heeft Kong deze keer een echte verrassing in petto: de menselijke stem maakt zijn opwachting op dit nieuwe album, en wel op de triphop achtige afsluiter Back Into The Trees. Toch wel een beetje vreemde een in de bijt, niet alleen vanwege de monotoon voorgedragen spraakzang, maar ook de subtiele richting die de band hier inslaat. Een blik in de toekomst?

Opener El Pilar klinkt met z'n herhalende lijntje al verslavend pakkend, dat belooft wat, en tekent de toegankelijke kant van Kong. Want ondanks dat dit geen dertien in een dozijn muzikaal gezelschap is, en er bij vlagen behoorlijk tegendraads gemusiceerd wordt, weet Kong hun aparte muzikale insteek in compacte, en daarmee toegankelijke vorm te gieten. Geen slappe hap, zeker niet. Zo laat bijvoorbeeld Steamtrucking (inderdaad) horen dat de band prima overweg kan met hakkende ritmes en stevige metalriffs.

Met de hakkende retestrakke drumritmes van drumster(!) Mandy Hopman als basis, kan er naar hartenlust gestrooid worden met naar gelang heavy riffs en/of samples. Altijd hard, maar ook altijd dansbaar, en zeker altijd in balans. Zwervend tussen progressieve rock/metal met hun niet alledaagse/standaard ritmepatroontjes en staccato industrial klanken lijkt Kong daarmee de ideale muziek voor op de dansvloer te leveren. Of hoe dan ook lekker uit je dak te gaan, probeer maar eens stil te blijven zitten bij zo'n beuker als Astral Calls. Inderdaad Wahnsinn, Baby ;-)

Vanaf het openende trio El Pilar, Astral Calls en Steamtrucking rost de band er heerlijk op los. Om te eindigen met subtielere tracks als Blue Couch (heerlijk verslavend riffje) en vooral het al genoemde Back Into The Trees. Daartussenin vind je alles dat heavy, electronische muziek met een scherpe metalen rand zo spannend maakt. Een enorm dynamisch album.

Tijs Keverkamp - guitar

David Kox - guitar, samples

Mandy Hopman - drums

Mark Drillich - bass, samples