Loading...

My Propane - Modern Violent Gentleman

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 11-12-2013

Tracklist

01. Modern Violent Gentleman
02. Stray
03. Home
04. The lost Art of Obedience
05. Get Born
06. Drinking Diesel
07. Pray there's Nothing there
08. After you
09. Switching the Lights off
10. Mood
11. Walking with the King

My Propane wordt gevormd door een Italiaanse frontman uit het Verenigd Koninkrijk, een Zuid-Amerikaanse gitarist uit India, een Nederlandse bassist en een half-Duitse drummer. Ziehier de internationale smeltkroes die sinds eind 2009 opereert vanuit Nederland. In april 2010 besprak ik de debuut EP (Don't Tell Your Dad What We Do Around Here) van dit gezelschap, inmiddels schrijven we eind 2013 en is het tijd voor de eerste langspeler: Modern Violent Gentleman. Het album is sinds 5 november uit en geproduceerd door Joost van den Broek.

De vier tracks van die EP van toen gaven al aan dat de muziek van My Propane niet gemakkelijk te categoriseren viel, en dat is nog steeds zo. De gemene deler is te vangen in het ruime begrip rock, want daaraan voldoet de muziek altijd. Rocken doet Modern Violent Gentleman dan ook zeker, maar deze muziek bevat zoveel meer dan dat. Ik zal proberen een adequate beschrijving van dit veelkoppige monster te geven. Want My Propane kan zowel boos en agressief, pakkend en groovy, als melodieus, commercieel en catchy klinken.

Het album start sterk met de titeltrack Modern Violent Gentleman, een ritmisch sterk nummer. Het nummer zit goed in elkaar, sterke zangpartijen en een heavy en gevarieerde muzikale ondergrond versterken elkaar. Stray en Home vervolgen, en wel ieder voor zich met een hard en boeiend intro (dat aan het eind weer terug komt). Verder zijn het juist juist wat relaxete nummers, met een heeeeeerlijke groove.

De basis van The Lost Art Of Obedience en Get Born (Deftones anyone?) is dan weer wat steviger. Een beetje nu metal-achtig. Wat de basis van de nummers ook is, er is altijd een rode draad te vinden. Tempowisselingen en sfeerveranderingen zijn volop aanwezig, en vloeien altijd soepel in elkaar over. Dit getuigt van sterke songwriting, en een visie van hoe je wil dat je muziek in elkaar zit. De muzikanten weten overduidelijk heel goed waar ze mee bezig zijn, en beheersen hun instrument tot in de puntjes. Niet alleen afzonderlijk, maar ook binnen het totaalplaatje staan ze hun mannetje.

Een eerste minpuntje hoor ik in Pray There’s Nothing There, waarvan ik vind dat de toetsen/piano een te grote rol hebben, en afbreuk doen aan het gevoel van het nummer. Jammer, want het nummer wordt juist afgesloten met heerlijk rauw gitaarwerk. Gelukkig gaat de band weer prettig verder met een vet basintro voor After You.

En net wanneer je denkt dat het album rustig naar het einde toe kabbelt en groovet, komt My Propane met het machtige Walking With The King als afsluiter. Dat begint met een rustige elektronische beat en een sterke ritmische basis van drums, bas en toetsen. Wanneer gitaar en zang invallen ontstaat een bijna gevoelig refrein, waarna in de tweede helft nummer en emotie worden uitgebouwd.

Wat mij betreft heeft My Propane met Modern Violent Gentleman een zeer onderhoudend en interessant album uitgebracht. De muziek is veelzijdig en laat zich niet in een hokje plaatsen. Variatie in stijl en sfeer zijn bovenmatig aanwezig; eventuele verveling krijgt nooit een kans, zo veel gebeurt er wel op het album. Ik raad iedereen die ook maar een beetje van afwisselende, sterk groovende en emotievolle rock en/of metal houdt, dan ook aan om Modern Violent Gentleman eens te beluisteren. Of kom aanstaande zaterdag naar de cd-presentatie in het Enschedese Atak!

Valerio Recenti - vocals

Anand Mahangoe - guitar

Remon Masseling - drums

DJ van Zon - bass