Loading...

Tribal Spirits - Overthrown Reality

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 27-07-2009

Tracklist

1 Intro (0:41)
2 Blood Red (3:18)
3 For the Better of Human Race (Revolution)(6:51)
4 A Deadbeat's Low (5:54)
5 Hell is to Die For (3:55)
6 Lost in Grudges (5:09)
7 JHWH (6:25)
8 Part of the Machine (5:10)
9 Freedom for a Day (4:21)
10 Opium for the People (4:46)
11 Instrument of Doom (4:21)

De allereerste aanzet tot Tribal Spirits wordt in de loop van 2004 gegeven door de dan pas 14-jarige Jory. In de eerste paar maanden is het een komen en gaan van vriendjes als aspirant bandleden, en serieuzer wordt het pas als later dat jaar Alwin (bas en zang) en Martin (drums) de band completeren. De navolgende 2 jaren staan vooral in het teken van opgroeien: zelf nummers schrijven, de eerste voorzichtige stapjes op het podium en het vinden van een stabiele line-up.

Vooral dat laatste gaat met horten en stoten en het zal uiteindelijk tot maart 2008 duren voor de huidige line-up zijn vorm gevonden heeft. Een tweede gitarist, een vaste bassist (zodat Alwin zich op de zang kan concentreren) en als laatste een groovende, zeer aanwezige drummer maken de band klaar om de toekomst vol vertrouwen tegemoet te zien. Met een eerste demo (Possessed) op zak worden ook de eerste stappen op podia buiten de regio gezet. Niettemin blijft Tribal Spirits de eigen omgeving trouw, wat blijkt uit meerdere optredens voor NoordGelderschMetaal en in de polder (Almere/Lelystad).

Anno 2009 is Tribal Spirits duidelijk de kindertijd ontgroeid, wat blijkt uit de optredens die de band inmiddels overal in Nederland doet, en het daaruit voortvloeiende steeds volwassener wordende geluid dat de band laat horen. De binnenkort te verschijnen eerste volledige cd Overthrown Reality is het perfecte middel om Tribal Spirits weer een stap verder te brengen. En dat ze het nog verder zullen schoppen lijkt mij logisch, aangezien de gemiddelde leeftijd van de bandleden nog altijd pas een jaar of twintig is.

tribal

Goed, dan gaan we het nu verder over die cd hebben. Zoals hierboven al beschreven kennen de regio's Veluwe en Zuidelijk Flevoland Tribal Spirits en een paar van hun leden al langer, dat geldt ook voor mijzelf. En wat voor verademing is het dan om die jochies, die je (muzikaal) hebt zien opgroeien, opeens zo'n fantastisch geluid te horen voortbrengen. En des te meer respect verdient het dat deze jongens alles in eigen beheer gedaan hebben.

Natuurlijk is het voor jonge bands nog een tijdje zoeken naar een stijl, een eigen geluid, maar ik heb het idee dat Tribal Spirits dat al aardig voor elkaar heeft. Deze cd barst namelijk uit zijn voegen van de beukende thrash van het moderne soort. De voornaamste kenmerken worden gevormd door zware, zich in je hoofd nestelende riffs, de geheel eigen grunt van Alwin, het gevarieerde drumwerk, soms bijna op het swingende af, en niet te vergeten de vernuftige gitaarsolo's. En hoewel dat misschien niet helemaal als een aanbeveling klinkt, deze cd rost van intro tot nummer elf uit je speakers.

Denk nu dus niet dat je van begin tot eind een eenheidsworst aan geluid krijgt, daartoe biedt de muziek van Tribal Spirits namelijk genoeg variatie. Regelmatig wordt binnen de nummers het gas even losgelaten om de luisteraar even op adem te laten komen.

Luister maar eens naar het lange For the Better of Human Race: daar waar je denkt dat het nummer naar het einde toewerkt, krijg je onverwacht een heel rustig middenstuk te verwerken, alvorens het eindigt in een brute climax. Of neem Lost in Grudges, beginnend met een akoestisch intro, maar dat je vervolgens alle uithoeken van de metal laat verkennen, heen en weer springend in ritme. Een vermelding verdient ook nog het begin van Opium for the People, wat je op een prachtige manier op het verkeerde been probeert te zetten.

Ook wil ik nog even aandacht besteden aan het nummer JHWH. Na een apart intro barst het los in een riff waarvan ik vermoed dat menig thrash band er jaloers op zal zijn. Damn, wat een power komt daar van af, en de zang lijkt hier nog net wat bruter dan op andere nummers. Het meebrulstuk werkt daar zeker aan mee.

Over zang gesproken, nog niet genoemd is de uitstekende en zeker van meerwaarde zijnde tweede stem. Het was me al eerder tijdens optredens opgevallen dat deze vocalen een extra bijdrage leveren

aan het totaalgeluid.

Tja, en zo kan ik nog wel even doorgaan met elke song apart te benoemen, en die verdienen het ook stuk voor stuk. Maar de voornaamste aanbeveling luidt dan toch: luister en oordeel zelf. Echt elk nummer op deze cd barst van de power en bevat genoeg ingrediënten om van begin tot eind gehoord te worden zonder te vervelen. Ik vind dat elke zichzelf respecterende thrash liefhebber deze schijf van eigen bodem gehoord moet hebben. Tribal Spirits staat voor Heavy Thrash Metal !

tribal_spirits

Alwin van den Nagel - zang

Jory Hoogeveen - lead gitaar

Niels Kroon - bas

Wesley de Peuter - gitaar

Daan Klemann - drums