Loading...

Destitution - Beware The Fury Of The Patient Man

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 04-06-2014

Tracklist

01. Mr. Greedy
02. Alcathrash
03. Criticize
04. Rhythm Of Horses
05. Western Civilization
06. Vigilante
07. Guilty Until Proven Innocent
08. Affinity
09. Screenplay
10. Beware The Fury Of The Patient Man

'The Patient Man' has waited long enough!

Zoals zo vaak lopen we met WingsOfDeath braaf achter de feiten aan. Op 12 mei jongstleden presenteerden de leden van het Groningse Destitution op gepaste, maar trotse wijze de release van hun debuutalbum Beware The Fury Of The Patient Man. Inmiddels zijn we al weer zo'n beetje een maand verder en kom ik op de proppen met mijn bescheiden bevindingen over dit fraaie thrashplaatje van eigen bodem.

Destitution bestaat inmiddels ook al weer zeven jaar, en dat nog altijd in dezelfde samenstelling als vanaf dag 1. Dat mag in deze tijden van bandhopping ook al wel als een hele prestatie genoemd worden. Eerder bespraken we hier al de eerste muzikale uitwerpselen van de band, waarin ook ontstaan en (tot dat moment) geschiedenis van de band uit de doeken werd gedaan. Dus nu vol gas, op naar het nieuwe album!

Mr. Greedy begint als een soort album-intro, maar ontpopt zich tot een allround thrasher. Midtempo tot opzwepend beukwerk, straffe riffs, melodieuze gitaarlijnen, rauwe zang, en tempo-wisselingen, dit eerste nummer bevat het allemaal. En is daarmee een goede introductie van de intenties van Destitution. Beetje jammer van het einde van het nummer, een soort fade-out; daar ben ik persoonlijk niet kapot van.

Gelukkig hoef ik daar niet al te lang over na te mijmeren, want Alcathrash pakt de pakkende thrash-draad weer meteen op. Pakkend, want een aangenaam tempo, en behoorlijk wat ruimte voor de melodieuze gitaarpartijen; en af en toe een rustig tempo in de overgangen. Hierna pakt Criticize het een tikje agressiever aan, en moet ik wel erg aan Testament denken. Dat is op zich geen bezwaar, want het hele album ademt best die klassieke Bay Area Thrash-sfeer (ok, en een beetje Kreator). Dat wordt nog eens dubbel en dwars bevestigd door zo'n lekkere crunchy (begin)riff als die van Rhythm Of Horses. In al z'n eenvoud een heerlijk nummer. Headbangen maar!

Zonder dat ik het op wat voor manier dan ook vervelend bedoel, maar juist die eenvoud tekent Beware The Fury Of The Patient Man. Het is logisch dat Destitution nergens probeert het thrash metal-wiel opnieuw uit te vinden, waarom zou je ook. Zo zit het album vol verwijzingen naar die roemruchte Bay Area scene, overigens zonder dat ik de de band van na-aperij wil beschuldigen, dat zeker niet. Het zijn gewoon de sfeer en het gevoel dat ik bij deze muziek heb, en mij terugvoert naar die tijd, zo'n beetje de tweede helft van de jaren '80. Zeg nou zelf: wie moet er nou niet aan Megadeth denken bij het beluisteren van Guilty Until Proven Innocent.

Van begin tot eind zit ik mee te swingen, wiebelen, hoofdschudden, trommelen, luchtgitaar spelen, whatever op deze klanken die mij zo vrolijk maken (en 25 jaar jonger doen voelen). Samenvattend: meedogenloos pakkende, speelse, krachtige, sterk uitgevoerde oer-thrash, produktioneel in een modern jasje gestoken (mede met dank aan Jörg Uken en de Soundlodge Studio). Afwisseling is troef, geen enkel nummer verveelt. Chapeau voor dit Groningse viertal!

Emiel van der Ploeg - vocals, guitar

Geert van der Laan - guitar

Robert Schutte - bass

Tristan Sievers - drums