Loading...

Laika - Somnia

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 16-10-2014

Tracklist

1. Restless Mind (1:31)
2. Escalation of Terror (4:26)
3. Somnia (5:26)
4. Fidelity (3:48)
5. Caligae A Galea (5:29)
6. Dream of Nothing (5:35)
7. The Immortal (3:52)
8. Predictions (Tide Bearer) (5:48)
9. Invaders (4:13)

De Canadese band Laika heeft zich inderdaad vernoemd naar de bekende Sovjet-hond die mee de ruimte in mocht. Dat is dan ook meteen de enige vergelijking, in muzikaal opzicht is dit geen hint. De band is bezig sinds 2009 en bracht vorige maand in eigen beheer het tweede album uit: Somnia. Laika speelt melodieuze death metal, maar dan wel echte death metal, niet de 'moderne' variant die zo veel op metalcore lijkt en/of rechtstreeks uit Gothenburg afkomstig lijkt.

Het album opent met The Restless Mind, een rustig piano intro, waar ook nog een belangrijke rol is toebedeeld aan een klok. Aansluitend duiken we onmiddellijk in Escalation Of Terror, en horen we niet al te nieuwerwetse death metal, met lekkere distortion op de gitaren en een vet basgeluid. Opvallend zijn in eerste instantie een subtiel toetsenlijntje, later ook een piano-tingeltje. Verder gaat het met titelnummer Somnia, dat lekker log begint, met een zware groove in het gitaarwerk. Hier valt direct de piano op, dit geeft wel een bijzonder effect, en geeft Laika wel een beetje een eigen smoel. Lekker vet nummer dit trouwens!

Fidelity is wel een nummer dat meer moderne trekjes vertoont, mij doet het wel wat denken aan Lamb Of God, al ken ik die band niet zo heel goed. maar dat schiet me zo te binnen. Het heeft bij momenten wel een beetje een thrashy feel, die we later bij Predictions (Tide Bearer) ook weer gaan tegenkomen. Caligae A Galea - aparte titel - doet daarentegen wel een beetje denken aan Amon Amarth. Het is een beetje een stoer-doenerig nummer, met jengelend gitaarwerk, waarbij de rauwe zang perfect past. lekker baswerk ook weer, en veel ruimte voor de toetsen. Dat laatste geldt zeker voor Dream Of Nothing, een zeer melodieus instrumentaaltje.

Afsluiter Invaders lijkt in eerste instantie ook vooral op de melodieuze tour te gaan, maar dit blijk toch wel een redelijk afwisselend nummer te zijn. Opnieuw opvallende piano-inmenging, en bijna een black metal-achtige invulling, die me te danken lijkt aan de tremelo-riffing. Laika laat uiteindelijk wel iets van een eigen geluid horen, al zit 'm dat vooral in het toetsenwerk. Sowieso vind ik het wel prettig dat de melodieuze death metal gezelschap krijgt van andere invalshoeken. Somnia is echt geen verkeerd album om je eens in te verdiepen!

Jordan Dorge - Vocals

Ian Garraway - Guitars

Mike Mason - Bass

Steve Tedham - Keyboards

Blair Garraway - Drums