Loading...

Viathyn - Cynosure

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 22-10-2014

Tracklist

1. Ageless Stranger - 7:13
2. The Coachman - 5:41
3. Edward Mordrake - 6:24
4. Shadows In Our Wake - 7:02
5. Countess of Discordia - 7:12
6. Time Will Take Us All - 7:01
7. Three Sheets To The Wind - 7:21
8. Albedo - 6:48
9. Cynosure - 9:35

Viathyn is een band uit Calgary, Canada, die vanaf 2006 aan de weg timmert. In 2010 verscheen debuutalbum The Peregrine Way, maar daarna werd niet echt doorgepakt. Naar eigen zeggen had de band het een en ander aan tegenslagen te doorstaan. Het zou dan ook vier jaar duren voor er een opvolger verschijnt: Cynosure is er sinds 7 oktober jongstleden.

De muziek van Viathyn laat zich niet al te lastig omschrijven: de basis is power metal, waar de nodige viking- en folkinvloeden in zijn verwerkt. Ook horen we wat klassieke elementen (een stukje Edvard Grieg in The Coachman bijvoorbeeld), en belangrijker nog, een enigszins progressieve inslag. Al is de muziek zeker niet overdreven technisch.

Wanner ik mij te luisteren zet aan opener Ageless Stranger wordt ik allereerst getrakteerd op een filmisch intro, zo eentje van de fantasy-achtige soort. Al snel is het echter razendsnelle power metal dat de klok slaat; ik moet eigenlijk meteen aan Helloween denken. Vette riffs en flitsend gitaarwerk, donderende drums met het nodige dubbele baswerk, en sterke cleane zang zijn de voornaamste bestanddelen. De heldhaftige toon van het refrein maakt het plaatje helemaal af. De tempowisselingen en veranderingen van sfeer en melodie laten de volwassenheid in het songwriterschap horen.

Hierna horen we met het navolgende The Coachman meteen een wat andere insteek: dit nummer heeft meer folk-elementen en klinkt in eerste instantie als een echte meedeiner. Een stuk pakkender dan het vorige nummer, al is ook hier zeker de nodige variatie aanwezig. Saai of voorspelbaar is deze muziek niet echt. Een nummer als Edward Mordrake dat in eerste instantie een wat eenvoudig drinklied lijkt kent dan ook vele gezichten en ontpopt zich net als een aantal anderen tot veelzijdige avontuurtjes.

De tracks zijn dan ook allemaal aan de lange kant - de negen nummers halen een gezamenlijke speelduur van ruim een uur - maar weten over het algemeen wel over de hele lengte te boeien. Countess Of Discordia is een heerlijk opzwepend, wat heavier nummer, terwijl Three Sheets To The Wind het van wat Keltische invloeden moet hebben. Vooral het afsluitende titelnummer Cynosure toont zich een beest van een track, van het overrompelende begin, via verschillende hoofdstukjes, tot aan de climax van het nummer.

Afwisseling troef dus. Cynosure is rijk aan melodieën en zou een breed scala aan metalfans - maar toch vooral die van power metal - moeten kunnen aanspreken. Op het melodieuze vlak dan toch, want agressief of duister (behalve misschien Albedo) kun je de muziek van Viathyn niet noemen. Wel krachtig en behoorlijk veelzijdig.

Alex Kot - Bass

Jacob Wright - Guitar

Tomislav Crnkovic - Vocals, Guitar

Dave Crnkovic - Drums