Loading...

Cirith Gorgor - Visions Of Exalted Lucifer

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 23-02-2016

Tracklist

01. Salvator
02. A Vision Of Exalted Lucifer
03. Of Black Dimensions...
04. ...And Demonic Wisdom
05. Wille Zur Macht
06. Rise Of Purification - Vanished From This World
07. Into The Nameless Void

Het Noord-Limburgse Cirith Gorgor verspreidt al zo'n twintig jaar z'n boosaardigheid over de zwart-metalen underground. Echt tot de top geraakt de band maar niet, maar een zekere status heeft de band ondergronds zeker bereikt. Visions Of Exalted Lucifer is inmiddels het zesde album van deze volhouders; ongetwijfeld de moeite waard om te gaan beluisteren.

Cirith Gorgor laat hierop horen dat de band heel goed weet wat er in de hedendaagse black metal scene verwacht wordt. Niet dat er ook maar enig compromis wordt gesloten, nee, deze band weet gewoon heel goed waar ie goed in is, en voert dat met verve uit. Op het ene moment uiterst krachtig, venijnig, fel en boosaardig; op een ander moment weet de band ook melodieus en sfeervol (door middel van samples) voor de dag te komen. Boosaardig met beleid zeg maar, het soort black metal waar ik persoonlijk wel wat mee kan.

Salvator vliegt meteen nietsontziend uit de startblokken. Goeddeels uptempo, waarbij de melodie niet vergeten wordt. De rauwe krijs zorgt hierbij voor het boosaardige aspect, we hebben hier immers niet met brave koorknaapjes te maken. Hoewel het gitaarwerk af en toe wat naar de achtergrond lijkt te zijn gedrukt, vind ik juist dat wel een voorname troef binnen het licht-chaotische geheel. Het razendsnelle drumwerk is daarentegen wel goed te horen, en ook zeker niet te versmaden.

Voorlopig hoogtepunt wat mij betreft is het duo Of Black Dimensions ... And Demonic Wisdom, waarbij in het kortere eerste gedeelte prachtig wordt opgebouwd om uit te komen bij een denderende climax. In het tweede gedeelte wordt duidelijk dat deze twee tracks een sterke eenheid vormen, erg mooi gedaan! Ik heb recentelijk ergens de term black metal met diepgang gebruikt, nou, als dat ooit eens van toepassing is geweest, dan toch zeker hier!

Op het album horen we een paar redelijk lange tracks, richting acht minuten, voorbijkomen, die impliceren dat de tijd wordt genomen voor sfeer en opbouw. En gelukkig klopt dat ook, zodat ik ook volop geniet van tracks als Rise Of Purification - Vanished From This World en Into The Nameless Void. Rauwe oudschoolse black wordt constant voorzien van fraai melodieus gitaarwerk, maar ook meer ingetogen stukjes of midtempo beukpassages. Zonder dat daarbij afbreuk wordt gedaan aan het oorspronkelijke smerige karakter. Afwisseling en dynamiek genoeg dus op Visions Of Exalted Lucifer: een sterk black metalalbum van eigen bodem!

Rogier Janssen "Satanael" - vocals

"Heer Marchosias" - guitars

"Valefor" - guitars

"Waldtyr" - bass

Roel Berger "Levithmong" - drums, vocals