Loading...

Borknagar - Winter Thrice

Gepost in Reviews door Edwynn op 26-02-2016

Tracklist

01. The Rhymes Of The Mountain
02. Winter Thrice
03. Cold Runs The River
04. Panorama
05. When Chaos Calls
06. Erodent
07. Noctilucent
08. Terminus

Øystein G. Brun is weer terug met album nummer negen van zijn geesteskindje Borknagar. Sinds het album The Olden Domain doet Borknagar eigenlijk elke keer steeds hetzelfde. Toch betekent dat niet dat er met deze club niets meer te genieten is. Op smaakvolle wijze grabbelen de heren elementjes uit het progressieve tonnetje, elementjes uit het folktonnetje en vermengen dat gretig met de zwartmetalen wortels waar de band haar bestaansrecht ooit op gefundeerd heeft. Borknagar is eigenlijk dat ene favoriete restaurantje waar je weliswaar weet wat je krijgt maar waar soms het olijfje links en soms rechts op het bord ligt.

Op Winter Thrice ligt het olijfje daar waar de stevige kost neergelegd is. Het album is door de bank genomen net wat steviger dan de uit 2012 stammende voorganger Urd. Al grossiert Winter Thrice opnieuw in betoverende melodieën die vanuit alle hoeken en standen op je afgevuurd worden. Toch gaat regelmatig het gaspedaal naar de bodem om de droomsluiers met venijnige bespiegelingen te doorbreken. The Rhymes Of The Mountain, het nummer waarmee geopend wordt, zwengelt de luisteraar dan ook direct langs de vele registers waaruit Borknagar tapt. Zes-en-halve minuut vol met epische riffs, zeer divers zangwerk en enkele bloedstollende passages. Intro's? Daar doen we vandaag niet aan. We varen direct op volle oorlogssterkte de drakenboot de buitenlandse kusten op.

Ook het titelnummer dompelt je direct in de allesomvattendheid die Borknagar te bieden heeft. En opnieuw heb ik wat moeite met de verschillende zangers die de band telt. Enerzijds is daar de voortreffelijk zingende Vintersorg en anderzijds heb je de immer markant klinkende ICS Vortex. Als je ze allebei in de band zou hebben, zou ik ook niet weten wat te doen, want een van beide heren de mond snoeren, is doodzonde. In die zin begrijp ik Øystein G. Brun heel goed. Toch bekruipt me het gevoel dat de heren elkaar eerder in de weg lopen dan dat ze elkaar versterken. De relatief drukke arrangementen zouden beter gegidst worden met een enkele zanger wiens partijen heel naturel op plaat gezet zijn.

Laat je er niet teveel door afleiden. Daarvoor biedt Borknagar teveel kwaliteit. Borknagar overleefde een vloedgolf aan pagan/black bandjes en is er anno 2016 nog steeds. Met opnieuw een nagenoeg perfect in elkaar gedraaid album. Winter Thrice ontleent zijn titel aan het zinnetje 'Autumn-twice, Winter-thrice' uit het nummer The Dawn Of The End waarmee het album The Olden Domain uit 1997 werd afgesloten. Laat het in godesnaam slechts een knipoog zijn en niet de daadwerkelijke Dawn Of The End.

Øystein Garnes Brun – Guitars

Andreas "Vintersorg" Hedlund - Vocals

Lars "Lazare" Nedland - Keyboards, vocals

Jens F. Ryland - Guitars

ICS Vortex - Bass, vocals

Baard Kolstad- Drums