Loading...

Textures - Phenotype

Gepost in Reviews door Peter Hagen op 12-06-2016

Tracklist

01. Oceans Collide
02. New Horizons
03. Shaping A Single Grain Of Sand
04. Illuminate The Trail
05. Meander
06. Erosion
07. The Fourth Prime
08. Zman
09. Timeless

Afgelopen februari is het lang verwachte nieuwe album van Textures uitgekomen. Lang verwacht, want het vorige album Dualism is inmiddels alweer vijf jaar geleden uitgekomen. Heeft de band stil gezeten? Integendeel, want naast optredens in o.a. Indonesië zijn er ook nog wat line-up wisselingen geweest. Zo heeft de band een nieuwe synth’s meester Uri Dijk, en is Jochem Jacobs vervangen door Joe Tal. Deze laatste beloofde met zijn auditie dat hij de blastbeats terug zou brengen bij de band; dat zijn nog eens goede berichten! En voor iedereen die vind dat vijf jaar lang is, heeft de band een duidelijk antwoord: "Music is not fast food!"

De komst van Phenotype staat niet op zich. Zo bevat dit album 60 minuten aan muziek van negen verschillende nummers. Volgend jaar zal het aansluitende album Genotype uitkomen, dat één track van 45 minuten zal bevatten, en het concept zal voortzetten.

Het album opent met een flinke ademhaling waarna de track Oceans Collide inzet. Een stevige opener die direct als Textures aanvoelt. Eigenlijk heeft deze track al alles wat je van de band kent. Up-tempo stukken, staccato riffs, breakdowns, melodieuze passages, screams, clean vocals, meerstemmige accenten in de zang. Ik vind het een sterke opener, die vervolgens doorvloeit naar de track New Horizions.

Deze track werd al in november als lyric video online gezet. Startend met een gematigd tempo toont de band een melodieuze muzikale kant, die op z’n gemak opbouwt, tot hij op volle kracht is. Vervolgens zet Shaping A Single Grain Of Sand in, dat als officiële video uitkwam een week voor de release van het album. Waar de vorige track rustig opbouwde, bevat deze track een zeer melodieus refrein-gedeelte, omhuld door staccato couplet-riffs. De track bouwt verder op om op 3:34 uit te komen bij de eerste blastbeats! Joe heeft z’n woord gehouden!

Deze eerste drie nummers geven al een duidelijk beeld waar Textures als band naar toe gegroeid is in de jaren. Het is een duidelijk evolutie, waar je grondbeginselen van Polars nog steeds hoort, aangevuld door jaren van muzikale ontwikkeling.

Het album bevat ook nog twee instrumentale tracks, waarvan Meander de eerste is. De voornamelijk drum-georiënteerde track is een bijzonder break tussen alle nummers. Na de eerste paar luistersessies wist ik niet zo goed wat ik hiermee moest, maar inmiddels is het een belangrijk deel van het album geworden. Hij sluit vervolgens perfect aan bij Erosion, waarbij de relatie met de vorige track duidelijker wordt. Aan het eind van deze track zit nog een leuke referentie naar Burning the Midnight Oil van het Dualism album.

De track Zman is het tweede instrumentaaltje van het album. Dit bijzonder mooie rustige pianostuk is de inleiding naar het laatste nummer Timeless. Een zeer melodische en rustigere afsluiter van het album. Ook dit nummer toont weer de muzikaliteit van de band, met de opstapeling van verschillende lagen.

Dit laatste nummer sleept je wederom op een muzikale reis. En zo is het met elk nummer, wisselt van agressief naar sfeervol en melodieus worden de genetische georiënteerde concepten verwoord. Deze band heeft naar mijn mening in het verleden al een aantal meesterwerken neergezet, zowel muzikaal als productioneel. Phenotypes is daarom een zeer waardige opvolger, die wederom de evolutie van de band toont. Het wachten is nu op deel twee, die ik zeker met open armen ga ontvangen.

Daniël de Jongh - Vocals

Bart Hennephof - Guitar

Joe Tal - Guitar

Stef Broks - Drums

Remko Tielemans - Bass

Uri Dijk - Synths