Loading...

Fishing With Guns - … But The Dawn Will Come

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 23-03-2016

Tracklist

01. King Of The Monsters
02. 怪獣 (Kaijū)
03. Murder Death Kill
04. Moshpute
05. Silence Is Violence
06. It's Poutring
07. Supercharged
08. The Ghost Theory
09. Død

Van het Franse Fishing With Guns had ik echt nog nooit gehoord voordat de albumstream van … But The Dawn Will Come eerder dit jaar op onze site verscheen. De band blijkt al sinds 2005 te bestaan, en heeft in 2010 debuutalbum The Night Fell uitgebracht. … But The Dawn Will Come (verschenen in november vorig jaar) is het tweede album, en dus mijn kennismaking met deze band.

Fishing With Guns fabriceert een muzikaal mengelmoesje, waarvan ze zelf metal ’n' roll, post-hardcore en southern rock als hoofdbestanddelen beschouwen. Nou zou ik geen eigenwijze reviewer zijn als ik het daar zomaar mee eens zou zijn. Met name die southern rock kun je gerust met een potje zout nemen, daarvoor zou ik in de plaats eerder denken aan southern/groove metal (denk aan Pantera, en luister maar eens naar de zware groove van single Moshpute) en invloeden uit metalcore (It's Poutring), stoner en sludge. Dat levert een behoorijk eigentijdse kijk op heavy rock en metal op, waarmee de band nog altijd allerlei kanten op kan.

Dat blijkt dan ook wel gaandeweg het album. King Of The Monsters is het intro, dat mij in de oren klinkt als een sampletje uit een ouderwetse Japanse monsterfilm. Kaijū (betekent letterlijk: vreemde beesten) sluit daar mooi op aan, dit is een Japans filmgenre dat zich richt op niet bestaande monsters (voorbeeld: Godzilla). Het monster stelt zich hierin even voor zo te horen. Murder Death Kill (ook weer met sample) maakt vervolgens duidelijk wat de bedoeling is; voor zover bandnaam Fishing With Guns dat al niet gedaan had. De sfeer voor het thema is dus duidelijk gezet.

Silence Is Violence brengt daarna de gemoederen wat tot bedaren. Grotendeels ingetogen, zeer atmosferisch en instrumentaal is dit in eerste instantie een fijn luisterliedje, totdat de laatste anderhalve minuut de grauwende vocalen zich er mee komen bemoeien, en de sfeer omslaat. Dat laatste had van mij eigenlijk niet gehoeven, ik vond het wel een mooi moment van bezinning. Over de zang gesproken: dat vind ik het minste aspect hier, en had wat mij betreft wel wat verfijnder gemogen. Nou ja, het belangrijkste vind ik dat het de muziek niet in de weg zit, dat valt dan wel weer mee.

Zo wordt langzaam opgebouwd naar het einde van het verhaal, en van het album. The Ghost Theory is een heerlijk zwaar en groovend nummer, het betere voetjes van de vloer-werk zeg maar, dit lijkt me een een echte podium-knaller. Maar de monsterlijke afsluiter Død is natuurlijk het absolute hoogtepunt van de plaat. Log, slepend en groovend alles op z'n weg verpletterend. Inderdaad: als een echt film-monster.

… But The Dawn Will Come is daarmee een mooi afgerond geheel geworden dat lekker wegluistert. Afwisselende en groovende metal, fraai verpakt in een redelijk eigentijds jasje. Fishing With Guns is wat mij betreft een leuke verrassing gebleken.

Iñigo - Vocals

Guix - Bass

Max - Drums

Tof - Guitar

Seta - Guitar